Viinirypäleitä helpolla tavalla

21.4.2016

Rypäleiden makuun pääsee vähällä vaivalla. Kun hoidat viiniköynnöstä kuin koristekasvia, esimerkiksi leikkaus sujuu jopa kokemattomalta viiniharrastajalta. Sadon takaavat lajikkeet, jotka menestyvät avomaalla.

Jotta sadosta tulee runsas, viiniköynnös tarvitsee lämpimän ja pitkän kasvukauden. Valitse taimelle tontin lämpimin paikka, kuten aurinkoinen eteläseinusta. Halutessasi voit nopeuttaa rypäleiden kypsymistä istuttamalla taimen kasvihuoneeseen.

Talvenkestävän ja aikaisin kypsyvän viiniköynnöksen valitseminen on sitä tärkeämpää, mitä pohjoisemmaksi se istutetaan. Parhaimmat lajikkeet menestyvät avomaalla Suomessakin. Ne ovat yleensä kotoisin Pohjois-Amerikasta kuten ’Somerset Seedless’ sekä Latviasta ja Venäjältä, kuten ’Zilga’ ja ’Hazaine Sladkii’.

”Viiniköynnökselle löytyy puutarhasta monta paikkaa ja käyttötapaa.”

Varmista talvehtiminen

Viiniköynnös ei ole erityisen vaativa maalajin ja ravinteiden suhteen. Kivinen moreenimaa on jopa eduksi, sillä se lämpiää hyvin. Peruslannoitettu ja -kalkittu multa kelpaa. Tee kasvualustasta seinus- talla noin 60 cm syvä, ja varaa yhdelle taimelle neliömetrin verran kasvutilaa. Istuta taimi vähintään 15 cm entistä syvempään. Muotoile maanpinta loivaksi kummuksi, jolloin taimen tyvelle ei jää syksyllä vettä, joka jäätyessään vioittaa köynnöstä ja haittaa talvehtimista.

Älä anna viiniköynnökselle loppukesällä enää typpipitoista lannoitetta, jotta kasvu päättyy ajoissa. Kasaa taimen tyvelle syksyllä talvisuojaturvetta, kuivia lehtiä tai havuja ja suojaa versot pakkaspeitteellä ainakin ensimmäisenä talvena.

Monikäyttöinen köynnös

Unohda jako hyöty- ja koristekasveihin, sillä viiniköynnös on molempia. Sen rehevä, suuri lehdistö verhoaa vaikkapa seinustan, katetun maanpinnan tai kivimuurin. Hyödynnä viiniköynnöstä kuten kärhöä: anna sen kiivetä esimerkiksi pilariksi köynnöskehikkoon, pergolaan tai puiden oksille. Kasvukauden päätteeksi lehdistö hohtaa tummanpunaisesta keltaiseen vaihtelevassa ruska-asussa.

Helppo leikkaustapa

Yksinkertaisin tapa leikata viiniköynnöstä on hoitaa sitä kuten koristeköynnöstä: harventaa vain tiheitä kasvustoja, jotta raakileet saavat valoa ja kypsyvät. Vaikka sadosta tulee pienempi kuin viininviljelijöillä, pääset hyvin rypäleiden makuun.

Viiniköynnös juurtuu syvälle ja saavuttaa täyden talvenkestävyytensä noin kolmessa vuodessa, jolloin kasvu suorastaan ryöpsähtää. Poista puutuneita versoja vaikka maata myöten, kun viiniköynnös on talvilevossa eli myöhään syksyllä lehtien varistua tai kevättalvella ennen silmujen avautumista. Älä leikkaa puutuneita versoja enää huhti– toukokuussa, jolloin leikkaus aiheuttaa haitallisen runsaan mahlavuodon.

Karsi tiheää kasvustoa myös kesällä. Poista puutumattomia versoja ja varjostavia lehtiä kukkien ja raakileiden tieltä.

Tutustu rauhassa viiniköynnöksen kasvutapaan, ja opettele kokemuksen karttuessa leikkaustapoja, joilla sato maksimoidaan. Mahtisatoa havitteleva voi valita lukuisista leikkaustyyleistä, joihin voi perehtyä esim. Suomen viininkasvattajat ry:n nettisivuilla ja tapahtumissa.

Teksti: Ella Räty