Viihiharrastajan rypäleet

16.4.2023

Hemmottele aistejasi viinirypäleillä! Kullakin lajikkeella on yksilöllinen tuoksu- ja makumaailmansa: rypäleissä voi aistia esimerkiksi vadelmaa, mansikkaa, kirsikkaa, yrttejä, muskottipähkinää, pippuria, tammea. Nauti auringon kypsyttämät rypäleet sellaisenaan, purista ne mehuksi tai tee viiniä.

Kotiviinin tekoon sopivat erityisen hyvin ’Leon Millot’ ja ’Muscat Bleu’, jotka ovat Euroopassa virallisia viininviljelyn lajikkeita. Pohjoisamerikkalaiset ’Swenson Red’ ja siemenetön ’Somerset Seedless’ ovat oivia tuorerypäleitä ja kuuluja kylmänkestävyydestään.

’Léon Millot’, Vitis vinifera -risteymä

Tummansinisistä pienistä rypäleistä saa kirkkaanpunaista rypälemehua tai keskitäyteläistä, matalahappoista ja syvänväristä punaviiniä, jossa on kirsikan, syreenin ja tupakan tuoksua. Maku on erittäin miellyttävä. ’Léon Millot’ kypsyy aikaisin ja on talvenkestävä (-28˚C).

’Muscat Bleu’, Vitis vinifera -risteymä

Suuret tummansiniset marjat, joissa makean rypälemäinen, muskottimainen aromi ja tuoksu. ’Muscat Bleu’ on kotipuutarhurien suosiossa esimerkiksi Sveitsissä ja Belgiassa hyvän taudinkestävyyden vuoksi. Se on vastustuskykyinen mm. härmää ja harmaahometta vastaan. Varhain kypsyvä ja melko talvenkestävä (-25˚C).

’Somerset Seedless’, Vitis-hybridi

Makeat, mansikkaan vivahtavat, mehukkaat, vaalean punavioletit rypäleet kypsyvät varhain lämpimällä paikalla. Talvenkestävin siemenetön viiniköynnös, joka menestyy avomaallakin, sillä kestää pakkasta jopa -30˚C. Aitoviinin herkullinen maku ja hyvät viljelyominaisuudet yhdistyvät Pohjois-Amerikan viiniköynnöslajien kylmänkestävyyteen.

’Swenson Red’, Vitis-hybridi

Isot rypäleet kypsyvät varhain tumman roosiksi. Ohutkuoriset, mehukkaat, makean mansikkaiset marjat sopivat tuore- ja talouskäyttöön sekä valko- tai roseeviiniksi. Yksi hienoimmista amerikkalaisista lajikkeista. Kestävyys noin -30˚C.

Vinkki:

Kasvata viiniköynnökset kasvihuoneessa tai talvisuojattuna lämpimällä seinustalla.