Viherringin viiniköynnökset

17.6.2012

Viiniköynnöstä voi kasvattaa suurimmassa osassa Suomea. Kestävimmät lajikkeet ’Zilga’, ’Jubileinaja Novgoroda’ ja ’Hazaine Sladkii’ menestyvät Keski-Suomessa asti. Vehmaat köynnökset antavat syksyllä rypälesatoa ja suojaa kesähelteellä vaikka pergolassa.

Valon ja lämmön ystävä

Paras paikka viiniköynnökselle on puutarhan lämpimin ja valoisin kohta kuten rakennuksen eteläseinusta. Eteläisimmillä vyöhykkeillä menestyviä lajikkeita voi kasvattaa lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa. Isossa ruukussa kasvavan viiniköynnöksen voi siirtää talvehtimaan kellariin tai autotalliin. Syvä istutus parantaa talvehtimista. Avomaalla kasvaville viiniköynnöksille on hyvä laittaa juuriston talvisuojaksi reilusti turvetta tai kuoriketta. Versot voi laskea maahan ja suojata ne ilmavalla katteella. Ensimmäisenä vuonna viiniköynnökselle annetaan alkukesästä varovasti yleislannoitetta, loppukesän syyslannoitus parantaa talvehtimista.

Leikkauksilla ohjataan kasvua

Ensimmäisenä vuonna viiniköynnöstä voi leikata jo elokuun lopussa. Näin kasvi tuleentuu nopeammin ja kestää paremmin talvea. Jatkossa leikataan myöhään syksyllä tai talvella. Avomaalla viiniköynnös kannattaa leikata matalaksi, jolloin se on helppo suojata. Kesäleikkauksilla karsitaan liiallinen kasvu, terttuja varjostavat lehdet ja versot sekä pienimarjaiset tertut. Kasvin voima ohjautuu silloin jätettyjen rypäleiden kasvuun ja kypsymiseen. Koriste- ja peittokasvina kasvatettavaa viiniköynnöstä leikataan vähemmän.

Maukkaimmat rypäleet omasta puutarhasta

Siemenetön herkkurypäle
’Somerset Seedless’

Makean mansikkainen, mehukas rypäle on talvenkestävin meillä viljeltävistä siemenettömistä Vitis-lajikkeista. Kestää pakkasta jopa -30˚C. Vaalean punavioletit rypäleet kypsyvät varhain lämpimällä kasvupaikalla. Vyöhykkeet I–III, hyvin talvisuojattuna selviytyy myös pohjoisempana.

Talvenkestävä
’Zilga’

Erittäin talvenkestävä latvialainen lajike, joka on selviytynyt avomaalla jopa -40°C pakkasissa. Keskikokoiset tummansiniset rypäleet valmistuvat aikaisin ja ovat erittäin makeita. Vyöhykkeet I–IV.

Makutestien voittaja
’Hazaine Sladkii’

Makeana sopii herkuttelun lisäksi erinomaisesti kotiviinin valmistukseen. Talvenkestävyys noin -33°C. Keskikokoiset siniset rypäleet kypsyvät syyskuun alussa. Vyöhykkeet I–III.

Keltarypäleinen
’Jubileinaja Novgoroda’

Kestänyt jopa -30°C pakkasia. Talvenkestävyyttä parantaa se, että versot tuleentuvat ajoissa. Makea sato kypsyy syyskuun alkupuolella. Sopii hyvin viininvalmistukseen. Vyöhykkeet I–III (IV).

Nouda lisäohjeita viiniköynnöksen istutukseen ja hoitoon Viherrinki-myymälästäsi!