Viherringin koristeheinät – elävyyttä kaikkiin vuodenaikoihin

26.4.2013

Liikettä, ilmettä ja helppohoitoisuutta. Viherringin Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen heinävalikoima tuo jokaiseen puutarhaan uutta!

Heinien hurmio on yksityiskohdissa. Sarojen nuokkuvat pullakot, hopeatopon jäykät lehdet preeriaheinän koristeellinen syysväri herättävät kiinnostuksen. Heinät antavat oivallisesti rytmiä puutarhaan.

Syksy voi olla puutarhan parasta antia. Leikittele väreillä ja yhdistä heiniä punasävyisen ruskan saaviin pensaisiin. Koristekirsikat, matala lamohietakirsikka ja villiviini nauttivat elefanttiheinän tai koristekastikan seurasta. Osa heinistä saa näyttävän syysvärin, kuten loistavan kullankeltaiseksi sävyttyvä isosiniheinä.

Yhdistellen kaunista ja helppoa

Heiniä voi yhdistellä sekä keskenään että perennojen ja havukasvien kanssa. Ne soveltuvat upeasti ruusujen ja kärhöjen seuraan. Kerroksellisuudella voit luoda pienen pihaan vivahteikkaan istutusalueen. Hyvinvoivat ja tiiviit istutukset peittävät maanpinnan ja estävät rikkakasvien kasvun. Muutama 1-3 kookkaan heinän ryhmä, esimerkiksi elefanttiheinää, tuo mukavasti rytmitystä laajaankin kasviryhmään.

Varjossa viihtyvät

Metsäiseen puutarhaan tai varjoon soveltuu hienosti kirjavalehtinen mätästävä japaninsara. Varjossa sen lehdistö säilyy kauniina. Viehättävän vaaleanvihreä kevätpiippo tekee matalia maljamaisia kasvustoja. Se on parhaimmillaan kosteilla ja humuspitoisilla kasvupaikoilla.

Veden äärellä ja kuivissa kivikoissa

Heinät ovat mitä käyttökelpoisempia erilaisissa olosuhteissa. Hanki ilmeikkäitä heiniä kuten kirjo- tai isosiniheiniä vesiaiheiden seuraksi. Voit antaa vastakohtien leikkiä kuivan kivikon perennojen ja koristeheinien välillä. Ihania kivikon kaunistuksia ovat metsälauha, hopeatoppo ja koristekastikka.

Vinkkejä heinäpuutarhaasi

Elefanttiheinä ja isosiniheinä ovat voimakkaita heiniä. Rajaa niiden istutusalue juurimatolla tai kauniilla suurella ruukulla, josta pohja on poistettu. Korkeiden heinien ihastuttavat korret ja kukinnot tulevat upeasti esiin saades- saan tilaa ympärilleen.

Älä leikkaa heinäkasvustoja syksyllä. Näin varmistat talvehtimista ja saat nauttia heinien kauneudesta pakkasen huurruttamina. Leikkaa keväällä pitkälle sängelle, mutta varo uutta kasvua! Kohopenkkiin istuttaminen parantaa arkojen lajien talvehtimista.

Koristeheinät soveltuvat oivallisesti ruukkuistutuksiin. Yhdistele perennojen tai havujen kanssa ja kata rohkeasti erilaisilla koristekivillä.

Esimerkkejä Suomen oloihin sopivista koristeheinistä:

Koristekastikka

Calamagrostis × acutiflora ’Overdam’

Melko kestävä koristeheinä joka viihtyy aurinkoisella, jopa paahteisella kasvupaikalla. Vihreä – valkoraitainen lehti. Lehdet pystyt ja teräväkärkiset. Istutustiheys 1–5 kpl/m2. Korkeus noin 80–120 cm.

Vahasara

Carex flacca

Aurinkoisen tai puolivarjoisen paikan hyvä maanpeittokasvi. Mustanruskeat tähkäkukinnot. Ei viihdy aivan kuivalla kasvupaikalla. Siemenet ruskeankirjavissa 5 cm pitkissä pullakoissa. Istutustiheys 8 kpl/m2. Korkeus noin 20–50 cm.

Japaninsara

Carex morrovii ’Silver Sceptre’

Kauniin mätäsmäisesti kasvava varjossa tai puolivarjossa menestyvä laji. Tuore ja läpäisevä maa paras. Ei kestä talvimär- kyyttä. Kauniit valko–vihreä raidalliset lehdet. Istutustiheys 8 kpl/m2. Korkeus noin 30–40 cm.

Hopeatoppo

Koeleria glauca

Aurinkoisessa paikassa viihtyvä kauniin siniharmaa, matala heinä. Kellanvalkoinen kukinta kesä–heinäkuussa. Istutustiheys 10–12 kpl/m2. Korkeus: 15–20 cm. Kukinto noin 40 cm.

Kirjosiniheinä

Molinia caerulea ’Variegata’

Sirolehtinen koristeheinä, jonka kapeat lehdet ovat valkoviiruiset. Kaunis syysväritys. Valoisa ja kosteahko kasvupaikka. Kaunis lehdistö ja kasvutapa. Istutustiheys 8–10 kpl/m2. Korkeus: 50–60 cm.

Elefanttiheinä

Miscanthus sinensis ’Kleine Silberspinne’

Kasvaa suurina mättäinä. Lehdet tummanvihreät, leveät ja nuokkuvat. Punertavat kukinnot nousevat lehvästön yläpuolelle. Tämä lajike ennättää kukkia myös Suomessa. Talvenkestävyyttä varmistaa korsien jättäminen pystyyn talveksi ja kasvuston tyven suojaus. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka, mieluiten tuulensuojainen. Kostea ja multava, mutta läpäisevä maa. Korkeus 125–150 cm.

Isosiniheinä

Molinia caerulea var. arundinacea ’Transparent’

Komea koristeheinä, jolla on soreat sinertävänruskeat röyhykukinnot. Vaatii syvämultaisen, aurinkoisen tai puoliaurinkoisen kasvupaikan. Istutustiheys 2–3 kpl/m2. Korkea ja siro heinä 125–200 cm.

Preeriaheinä

Sporobolus heterolepis

Keskikorkea aurinkoisen paikan varma menestyjä. Sopii myös isoihin ruukkuihin istutettavaksi. Syksyllä kasvi saa kauniin kellanoranssin värin, joka haalistuu vähitellen kuparinväriseksi. Istutustiheys 3–5 kpl/m2. Korkeus: 60–80 cm.

Kevätpiippo

Luzula pilosa

Ikivihreä, leveälehtinen, mätästävä heinä. Kevään ensimmäinen vihertäjä ja veikeä kukinto. Viihtyy puolivarjossa ja varjossa, kostea ja tuore maa. Istutustiheys 8–10 kpl/m2. Korkeus 20 cm.

Metsälauha

Deschampsia flexuosa

Hento heinä, joka muodostaa laajoja mättäitä valoisalla paikalla. Kasvustosta tulee kauniin tiilenpunainen keskikesällä. Väri kellertyy syksyä kohden. Voi säilyä pystyssä talven yli. Sietää hyvin kuivuutta. Istutustiheys 8 kpl/m2. Korkeus noin 50 cm.