Tilaihmeet: pilariomenapuu ja perheomenapuu

26.4.2013

Unelman omasta omenatarhasta voi nyt toteuttaa, vaikka puutarhassa olisi vain aarin verran tilaa. Viherringin pilariomenapuita mahtuu useampia muutamalle neliöllekin! Vaihtoehtona on myös perheomenapuu, jossa yhteen puuhun on vartettu neljä omenalajiketta.

Pilariomenapuu – ihastuttavan monikäyttöinen

Pilariomenapuulla on monta hienoa käyttötapaa. Se on aivan oikea herkullista satoa tuottava omenapuu ja samalla pihan koristekasvi. Puu on pystykasvuinen ja kapea, latvus kehittyy noin metrin levyiseksi. Näin se antaa tilaa ja valoa pihan muille kasveille.

Puutarhaharrastajat toivovat pihaltaan sekä syötävää että kauneutta, mutta varsinaista hyötytarhaa on vaikeaa sijoittaa pienelle tontille. Pilariomenapuu onkin kätevä ratkaisu; se voidaan yhdistää monipuolisesti erilaisiin kasviryhmiin. Pilariomenapuiden alla onnistuu vaikkapa mansikoiden kasvatus tai nämä pikkupuut sopivat ryhmiteltäväksi koristetarhan matalien pensaiden tai perennojen joukkoon.

”Pilariomenapuu on trendikäs pikkupuu ja hyötykasvi. Yhdistä kestäviä pienikukkaisia kärhöjä, maanpeittekasviksi mesimarjoja tai mansikoita ja kukintaa tuomaan matalia koristepensaita. ”

Uusi piha ja moderni ympäristö ovat myös hyviä kohteita pilariomenapuille. Se luontuu vaikka talon julkisivun puolelle kujanteeksi. Kiehtova käyttökohde on myös aidanne, siihen pilariomenapuut istutetaan vain 60-70 cm välein.

Pilariomenapuussa kukkasilmut muodostuvat lähelle runkoa. Satoisuutta edistää runsas valon saaminen puun sisäosiin. Vuosittaisella leikkauksella varmistetaan kapean pilarimainen kasvutapa, tanakat oksat, runsas kukinta ja suurin mahdollinen sato. Pilariomenapuu tuottaa satoa hyvin varhain, jopa kaksivuotiaana.

Valitse puutarhaasi useampaa lajiketta, näin varmistat pölytyksen. Satokausikin pitenee, sillä saat omenia eri aikoina kypsyvistä lajikkeista elokuulta myöhäiseen syksyyn saakka.

Ihastuttavat pilariomenapuut

’Medoc’

Myöhäinen kesälajike, omenat säilyvät noin kuukauden. Väri keltainen, maku on erityisen makea ja hunaja-arominen. Vyöhykkeet I-III.

’President’

Myöhäinen kesälajike, hedelmät säilyvät puolitoista kuukautta. Hedelmä keltainen, ei peiteväriä. Hyvä ruvenkestävyys. Vyöhykkeille I-III (IV).

’Senator’

Aikainen syysomena. Väri voimakkaan punainen, valkopilkkuinen. Hyvä ruvenkestävyys. Erittäin herkullinen maku. Vyöhykkeille I-II (III).

’Oserelie Moskovskoje’

Aikainen talviomena, jonka hedelmät säilyvät tammikuulle saakka. Väri punakeltainen. Hyvä ruvenkesto. Vyöhykkeille I-III.

Perheomenapuu – hedelmätarha yhdessä puussa!

Perheomenapuu on hyvä valinta pienelle pihalle, jossa on tilaa valita vain yksi omenapuu. Viherringin perheomenapuussa kasvaa samassa puussa jopa neljä eri lajiketta, jotka pölyttävät toisensa. Satoa valmistuu poimittavaksi pitkin kesää ja syksyä. Voit nauttia niin makeita kesäomenia kuin raikkaita syysomeniakin.

Puun kasvaessa kannattaa seurata, että eri lajikkeet kehittyvät oksastossa tasaisesti. Varmista leikkauksilla tasapuolinen kasvutila kaikille.

Viherrinki -myymälöiden valikoimassa on erilaisia lajikeyhdistelmiä, myös hyvin talvenkestävistä pohjoisen lajikkeista.

Ihana lahja ― neljä omenapuuta yhdessä!