Sileät Siloposket valloittavat

26.4.2013

Tänä keväänä Viherringin puutarhurisi valitsema -tuoteperheessä on saatavilla myös kotipuutarhureille Siloposkia, omenalajikkeita, joita omenarupi ei vaivaa! Sinäkin voit nyt kasvattaa kauniita, terveitä, virheettömiä omenoita – kuin näyttelypöydältä.

Jalostustyötä terveiden ja ruvenkestävien omenalajiekkeiden saamiseksi viljelyyn tehdään parhaillaan eri maissa. Pisimmälle alalla on päästy Venäjällä, jossa jalostuksessa on voitu hyödyntää Kazakstanin alueen ikivanhoja luonnonvaraisia omenametsiä. Viherringin Siloposki-lajikkeet ovatkin pitkäaikaisen venäläisen jalostustyön tuloksia. Viime vuosina lajikkeita on koeviljelty myös Suomessa, muun muassa Suonenjoella ja Kontiolahdella. Tulokset vakuuttavat.

Lajikkeita kattavasti kesästä alkutalveen saakka

Puutarhurisi valitsema -tuoteperheeseen ovat puutarha-ammattilaiset valinneet ruvenkestäviä lajikkeita jo loppukesästä kypsyvästä Siloposken nautinnosta aina aikaiseen talvilajikkeeseen Siloposken kaunottareen. Hankkimalla valikoimamme uusia omenalajikkeita, Siloposkia, voit poimia puutarhastasi terveitä, virheettömiä ja taudittomia omenoita, ja vieläpä ilman torjunta-aineiden käyttöä.

Kuusi askelta terveeseen omenatarhaan

Omenarupi ja muumiotauti ovat omenan yleisimmät kasvitaudit. Sateisina kesinä voi iso osa kotipuutarhurin sadosta pilaantua niiden vuoksi. Torjunta on hankalaa, koska kasvitautien aiheuttajat liikkuvat ilman kautta, vaikka naapurustossa huolettomasti puihin jätetyistä muumio-omenista.

  1. Lajikevalinta
    Uudista omenatarhasi ja istuta taudinkestäviä Siloposkia.
  2. Hyvinvointi
    Huolehdi omenapuidesi hyvinvoinnista; säännöllinen leikkaus, kastelu ja lannoitus.
  3. Tasainen sato
    Harvenna tarvittaessa liiat raakileet juhannuksen aikoihin.
  4. Tautilähteet
    Hävitä omenatarhasta kasvitautien lähteet, kuten muumiohedelmät ja syyslehdet (haravointi, urea). Poista vioittuneet oksat.
  5. Suojaus
    Suojaa omenapuut myyriä, jäniksiä (villikaneja) sekä hirviä ja peuroja vastaan.
  6. Monimuotoisuus
    Suosi monipuolista kasvilajistoa, silloin hyötyhyönteiset ja linnut viihtyvät.

Jalostustyö toi kotipuutarhaan uusia tuulia: nämä omenalajikkeet uhmaavat omenarupea!

Siloposken aikainen

Malus ’Krasnoje Ranneje’

Erittäin aikaisin kypsyvä, herkullinen kesälajike. Nimikin sen kertoo: Krasnoje Rannaja = punainen aikainen. Hedelmät 80–120 g. Maku aromikas, makeanhappoinen. Hedelmän pohjaväri keltainen, peiteväri leveäviiruinen punainen. Malto kermanväristä, mehukasta. Suositellaan terveempänä Huvituksen ja Pirjan tilalle kotipuutarhoihin kesän ensiomenaksi. Talvenkestävyys keskinkertainen III (IV).

Siloposken nautinto

Malus ’Uslada’

Myöhäinen syysomena. Hedelmät ovat keskikokoa suurempia, noin 120 g. Maku erinomaisen herkullinen, lievästi vadelma-arominen. Hedelmän pohjaväri on vihreänkeltainen ja peiteväri kirkkaanpunaista. Malto on valkeaa, kuoren alta punertavaa, hienorakeista ja mehukasta. Satoisuus runsas ja säännöllinen, tulee aikaisin satoikään. Talvenkestävyys verrattavissa Antonovkaan I–IV.

Siloposken aurinkoinen

Malus ’Solnyshko’

Myöhäinen syysomena, hedelmät säilyvät joulukuulle. Hedelmä 130–160 g. Maku kypsänä on herkullinen, sopivasti happoinen ja makea, miedosti arominen. Pohjaväri on vihreänkeltainen, vadelmanpunaläiskäinen peiteväri peittää lähes koko hedelmän. Malto on vaaleaa, tiivistä, hienorakeista ja erinomaisen mehukasta. Puu on aikaissatoinen, myöhemmin runsassatoinen. Täydellisesti omenaruven kestävä. Talvenkestävyys hyvä I–IV.

Siloposken kaunotar

Malus ‘Afrodita’

Aikainen talvilajike, jonka omenat säilyvät hyvin tammikuulle saakka. Kaunis ja kookas hedelmä, noin 130 g. Pohjaväri on vihertävänkeltainen, peiteväri vadelmanpunaisina laikkuina tai viiruina suurimmalla osalla pinnasta. Maku happoisenmakea, miellyttävä, hieno pöytähedelmä. Hyötyy parin viikon jälkikypsytyksestä varastossa ennen käyttöä, parhaimmillaan marras–helmikuussa. Puu on runsassatoinen ja voimakaskasvuinen. Täydellisesti omenaruven kestävä. Talvenkestävyys I–III.