Satumetsän tunnelmaa

27.6.2021

Luonnon synnyttämät puiden erikoismuodot ovat kuin satumetsästä. Sateenvarjoleppä on taattu lasten suosikki, jonka latvan alle hakeutuvat myös aikuiset. Peikkokoivu pistää mielikuvituksen liikkeelle jo nimellään, ja riippaoksainen pähkinäpensas on kuin purppuranpunainen päivänvarjo.

Matalat lehtipuut sopivat isoille ja pienille pihoille. Jätä ympärille tilaa, jotta puista kehittyy kaunismuotoisia. Ne juurtuvat 1–2 kesää ja tarvitsevat aluksi kastelua ja tuen. Myöhemmin puut eivät kaipaa erityistä hoitoa.

Sateenvarjoleppä ’Varjo’

Alnus incana

Ainutlaatuinen kotimaisen lepän erikoismuoto tulee vain 3–5 m korkeaksi. Leveän latvan alle pääsee suojaan niin auringolta kuin sateelta. Tyvestä saakka monihaarainen puu on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta.

Punapäh­ki­nä­pen­sas ’Purp­le Umb­rel­la’

Corylus avellana

Riippaoksaisen, 120–140 cm:n runkoon vartetun lajikkeen seurassa viihtyvät niin kukat kuin pikkupensaat. Purppuranpunaiset lehdet vihertyvät hieman kesän kuluessa. Aurinkoinen lämmin kasvupaikka.

Peikkokoivu ’Spider Alley’

Betula pendula

Hauskan kiemuraiset oksat, valkoinen runko ja kullankeltainen syysväri. Raudunkoivun erikoismuoto kasvaa hitaasti 5–10 m korkeaksi. Parhaimmillaan yksinään aurinkoisella paikalla, sietää kuivuutta.

Vinkki:

Pidä puiden alusta ruohottomana. Kata maa peittoperennoilla tai puuhakkeella.