Romanttisen puutarhan ballerinat

27.6.2021

Romanttinen puutarha koostuu pastellin sävyistä, röyhelöisistä ja hempeästi tuoksuvista kukinnoista, jotka muistuttavat pitsiä ja tylliä. Suuret ja kerrotut kukat puutarhassa tuovat mieleen ballerinojen kauniit tyllihelmat, jotka keinahtelevat kesätuulessa. Nämä hurmaavat kukat kiipeilevät korkeuksiin ja tanssahtelevat näyttävissä istutuksissa.

Loistokärhöjen prima ballerinat

Aikaiset, kerrotut ja suurikukkaiset loistokärhöt lumoavat upeilla väreillään ja muhkean mahtavilla kukinnoillaan. Nämä kärhöistä suurikukkaisimmat sopivat mainiosti myös ruukkuistutuksiin luomaan parvekepuutarhaan uutta hehkua ja näyttävyyttä. Kasvukorkeus 1,5–2 m.

’My Darling’

Erittäin suuret (18–22 cm) vaaleanpunaiset kerrotut kukat keväällä ja alkukesällä. ’My Darling’ voi kukkia yksinkertaisin kukkasin vielä myöhemmin syksyllä.

’Maria Curie’

’Maria Skłodowska Curie’ kukkii kesäheinäkuussa puhtaanvalkoisin, kerrotuin kukkasin. Kukkien halkaisija on 12–15 cm.

’Kiri Te Kanawa’

Kukinto on kerrottu, syvänsininen ja halkaisijaltaan 10–15 cm. Kukinta-aika toukokesäkuu. Saattaa kukkia toistamiseen syksyllä yksinkertaisin kukin.

’Innocent Blush’

Kerrottu kukka on halkaisijaltaan 12–18 cm ja väriltään vaaleanpuna-tummaraitainen. Kukinto vaalenee vanhetessaan. Voi kukkia uudestaan syksyllä, yleensä yksinkertaisin
kukin.

’Innocent Glance’

Kukinto kerrottu vaaleanpunainen ja halkaisijaltaan 14–15 cm. Kerrotut kukat ovat vanhoissa versoissa, puolikerrotut tai yksinkertaiset uusissa versoissa, voi kukkia toistamiseen syksyllä yksinkertaisin kukin.

Pionien valkeat röyhelöhelmat

Perennaryhmien ballerinojen aatelia edustavat kiinanpionit eli jalopionit, jotka ovat kauneimpia ja rakastetuimpia perennojamme. Jalopionit kukkivat suurin, näyttävin ja  tuoksuvin kukin kesä–heinäkuussa. Pionit sopivat omaksi ryhmäkseen, perennaryhmiin ja tuoksupuutarhoihin.

Pioni on myös hurmaava leikkokukka, jolla voi somistaa kesäiset kimput ja juhlien asetelmat!

’Duchess de Nemours’

Upea valkoinen, hieman kellertävä kukinto ja huumaava, kesäyössä leijaileva tuoksu – ei ole ihme, että ’Duchesse de Nemours’ on hurmannut jo yli 150 vuoden ajan. Lajikkeen kasvukorkeus on 80–100 cm ja kukinta-aika kesä–heinäkuussa. Kuten kaikki pionit, ilahduttaa se meitä kukinnallaan parhaiten ravinteikkaassa ja läpäisevässä hiekkamultamaassa ja vähän typpeä sisältävillä lannoitteilla, kuten eloperäisillä lannoitteilla (esim. luujauholla), lannoitettuna.

’Shirley Temple’

Vaahtokarkin vaaleanpunaiset nuput avautuvat valkoisiksi röyhelökukinnoiksi, joissa on hento vaaleanpunainen vivahde. Tuoksu on mieto. Kukinta alkaa melko aikaisin, kesä-heinäkuussa. Korkeus 80–100 cm. Upea leikkokukka, joka sopii koristamaan vaikka kesämorsiamen hääkimppua.

’Festiva Maxima’

Romanttisen puutarhan perinteikäs kaunotar, joka lajikkeena on yksi parhaista valkokukkaisista kiinanpioneista. Sen suurien, miedosti tuoksuvien kukkien valkoisissa terälehdissä on muutama punainen raita. Kasvukorkeus 90–100 cm. Kukinta alkaa kesä–heinäkuun vaihteessa ja jatkuu pitkälle heinäkuuhun.