Pohjolan makeat ja kestävät päärynät

17.4.2015

Suotta herkkänä pidettyä päärynää viljeltiin Pohjoismaissa jo keskiajalla. Päärynät tuottavat runsaan sadon jopa Pohjois-Suomessa, kun istutat kestävimpiä, Sallassa saakka talvehtivia lajikkeita! Tällainen on esimerkiksi Viherringin uutuus Makuisa-päärynä ’Tsisovskaja’.

Päärynöitä on helpompi hoitaa kuin omenapuita: leikkaus- ja taivutustarve on vähäisempi eikä puita tarvitse juurikaan lannoittaa. Kaiken kukkuraksi ruvenkestäviä lajikkeita ei tarvitse ruiskuttaa torjunta-aineilla.

Päärynäpuun voi jättää halutessaan leikkaamatta ja kasvattaa sen koristepuun tavoin. Päärynä on vähintään yhtä upea kuin koristekirsikat, kun suuret vitivalkoiset kukat peittävät tummat oksat keväällä poutapilven tavoin. Raikkaanvihreä, rehevä lehdistö vaihtaa syksyllä väriään liekehtivän punaiseksi ja keltaiseksi. Etenkin vanha päärynäpuu tukevine, mutkittelevine oksineen on uljas näky talvellakin.

Kaksin aina kaunihimpi

Päärynäpuita kannattaa istuttaa lähekkäin vähintään kaksi, sillä ristipölytys tekee sadosta suuremman ja laadultaan paremman. Sijoita puut noin 4–5 metrin välein. Kun kasvupaikka on aurinkoinen ja tuulensuojainen, kukinta ja pölyttyminen onnistuvat parhaiten.

Tee päärynän kasvualustasta riittävän syvä, vähintään 80 senttiä. Varmista että maa-aines on kohtuullisen ravinteikasta, peruskalkittua ja hyvin vettä läpäisevää. Salaojita alue tasamaalla tai muotoile kasvualusta noin 20 senttiä korkeaksi kohopenkiksi. Näin juuristo ei kärsi seisovasta vedestä.

Kastele taimi perusteellisesti istutuksen yhteydessä. Koska juurtumaton taimi kuivuu herkästi, kastele istutuksen jälkeen kuivina aikoina noin viikon välein. Taimivaiheen jälkeen päärynäpuu selviää yleensä omillaan hellekausistakin.

Kohtuudella ravinteita

Peruslannoitettuun ja -kalkittuun maahan istutettuja nuoria päärynäpuita ei tarvitse lannoittaa. Ne kasvavat muutoinkin voimakkaasti ja etenkin voimakas typpilannoitus vain lisää puun versokasvua, viivästyttää sadon alkamista ja vaikeuttaa talvehtimista. Muista kuitenkin syyslannoitus, joka vahvistaa puuta talven kylmyyttä vastaan ja edistää seuraavan kevään kukkasilmujen muodostumista. Se siis lisää tulevaa kukintaa ja satoa.

Leikkaa säästeliäästi

Päärynäpuu tarvitsee selvästi vähemmän leikkausta kuin omenapuut. Lyhennä istutettaessa päärynän latvaverso, jos se on hyvin pitkä. Muulloin riittää, kun poistat varhain keväällä kilpalatvat, liian tiheässä kasvavat, sairaat, vioittuneet ja maahan kaartuvat oksat. Kun suojaat rungon jäniksiltä ja myyriltä verkoilla ja rungonsuojuksilla, säästyt kaluttujen versojen leikkauksilta.

Voit pitää päärynäpuun leikkaamalla matalana tai antaa sen kasvaa vapaasti. Täysikasvuinen päärynäpuu on yleensä 4–6 metriä korkea.

Hyödynnä raa’at päärynät

Voit poimia päärynät hieman raakoina; maku paranee ja sokeripitoisuus lisääntyy varastoitaessa. Myöhäisten päärynälajikkeiden hedelmät säilyvät varastossa 1–2 asteen lämpötilassa parhaimmillaan jouluun saakka. Varo vain kolhimasta hedelmää, jottei se pilaannu.

Herkkulajikkeisiin kuuluvia makeita ja mehukkaita päärynöitä voi nauttia sellaisenaan, jälkiruuissa tai juuston, erityisesti sinihomejuuston kanssa. Talouslajikkeiden happoiset hedelmät sopivat ensisijaisesti leivontaan ja säilöntään. Keitä vaikkapa päärynänpuolikkaita mausteliemessä ja tarjota kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa.

Vinkki:

Päärynä kukkii noin kaksi viikkoa omenapuita aiemmin. Varjele kukkia keväthallalta istuttamalla puu suojaisaan paikkaan, kuten rinteen yläosaan tai lähelle seinustaa.

Teksti: Ella Räty