Pionit tuoksuja tulvillaan

10.4.2017

Pionit edustavat naisellista kauneutta, vaurautta ja kunniaa kotiseudullaan Kiinassa. Meidät kukka hurmaa koollaan, herkullisilla väreillä ja tuoksuilla vailla vertaa.

Pionien kukat tuoksuvat kuin hienoimmat mausteet: niissä voi olla aavistus sitruunaa, neilikkaa, vaniljaa, hunajaa, kanelia… Yhtä herkullisilta näyttävät kukkien värit, joita verrataan kermajäätelöön, sorbetteihin ja hedelmiin.

Muhkeimpien kiinan- eli jalopionien (Paeonia lactiflora) kukat ovat 20–25 senttiä leveitä. Sateen kastelemat kerrannaiskukat nuokkuvat herkästi maata vasten ellei versoja kannattele perennatuki. Yksinkertaisten ja puolikerrannaisten pionien kevyitä kukkia ei sade juuri haittaa eikä tukea tarvita.

”Silkinsileitä terälehtiä tuoksuvia, mekkonsa välillä vaalea, välillä tumma. Sellainen on pioni.”

Kukkia keväästä keskikesään

Kun puutarhaan istuttaa useita pionilajikkeita, kukkia avautuu toukokuun lopusta pitkälle heinäkuuhun. Esimerkiksi kuolanpioni (P. anomala) kukkii Etelä-Suomessa jo toukokuussa. Ennen muinoin rohtona käytetyt vuoripionit (P. officinalis) kukoistavat kesäkuussa, ja kiinanpionit kukkivat lajikkeesta riippuen juhannuksesta heinäkuun puoliväliin. Puuvartiset pensaspionit availevat yksittäisiä kukkia vielä syyskesällä.

Pioni on arvostettu leikkokukka. Maljakossa parhaiten kestävät nuppuisina kerätyt kukat, joilla on tukevat varret.

Melkein kuin pensas

Jos puutarhaan ei halua enempää pensaita, aina voi istuttaa pioneja. Ne ovat täysikasvuisina yhtä näyttäviä kuin pensaat ja taimien istutusvälikin on sama 50–60 cm. Hyviä kasvikumppaneita ovat kesä–heinäkuussa kukkivat liljat, kurjenmiekat ja päivänliljat, jotka viihtyvät pionien tavoin aurinkoisella paikalla ja läpäisevässä, ravinteikkaassa maassa. Puutarhassa kasvualustaa voi parantaa esimerkiksi sekoittamalla siihen ”Erikoismultaa perennoille ja ruusuille”.

Pionin kasvualustan katteeksi kannattaa istuttaa matalia perennoja, vaikkapa rönsytiarella tai suikeroalpi, jotta maa ei ole paljas eikä sitä tarvitse harata. Pioni ei vaadi sen enempää hoitoa kuin muutkaan perennat, vain istutussyvyyden suhteen pitää olla tarkka ja seisovaa vettä pioni ei siedä.

Vinkki:

Pioni elää kymmeniä vuosia, joten ravinteita tarvitaan pitkäksi ajaksi. Lannoitukseen sopii luujauho, joka on hitaasti liukeneva luonnontuote.

Näin onnistut

  • Aurinkoinen tai kevyesti varjoinen kasvupaikka.
  • Hyvin vettä läpäisevä kohopenkki. Kasvualusta 40–50 cm syvä, ravinteikas, tuore, pH 6–6,5.
  • Istuta taimet 50–60 cm:n välein. Ei liian syvään, juurakon päälle vain 2–5 cm maata.
  • Vältä pionin turhaa siirtelyä ja maan harausta.
  • Tue raskaat kukinnot.

Kukkien keisarinna

Lumoudu pionien valtavista kukista ja ihanista tuoksuista, kuten sukupolvet jo tuhansien vuosien ajan. Kuninkaallisesta olemuksestaan huolimatta pioni ei ole nirppanokka, vaan viihtyy hyvin muiden aurinkoisen paikan perennojen seurassa. Istuttamalla eri aikaan kukkivia pioneja nautit kukista keväästä pitkälle keskikesään.

’Felix Crousse’

Vadelmanpunainen pallomainen kerrannaiskukka. Puutarhan hurmuri on peräisin Ranskasta vuodelta 1881. Keskimyöhäinen kukinta. Korkeus noin 90 cm.

’Moon of Nippon’

Suuri kelta-valkoinen kukka hohtaa puutarhassa kuin kuu. Yksinkertainen japanilaistyyppinen kukka sietää hyvin sadesäitä. Keskivarhainen kukinta. Korkeus 80–90 cm.

’Sea Shell’

Kukan oranssinkeltaista keskusta kehystävät terälehdet, joiden vaaleapuna muistuttaa valtamerten kampasimpukkaa. Yksinkertaiset kukat tukevissa varsissa pysyvät pystyssä ja kestävät sadetta. Lajike voitti Amerikan pioniseuran kultamitalin v. 1990. Kukinta keskivarhainen. Korkeus 90 cm.

’Shirley Temple’

Kukka kuin kultakutrisen lapsitähden posket. Vaaleanpunaiset pulleat nuput avautuvat valkoisiksi terälehdiksi, joilla viipyy hento punerrus. Mieto tuoksu, melko aikainen kukinta. Korkeus 80–100 cm.

Ihastuttavat vuoripionit

Erittäin kestävät ja vain noin 50 cm korkeat vuoripionit (Paeonia officinalis) eivät yleensä tukemista kaipaa. Ne kukkivat varhain kesäkuussa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, näitä kutsutaan myös talonpojanpioneiksi ja kerrannaisia lajikkeita tarhapioneiksi.

’Anemoniflora’

eli vuokkopioni, jonka yksinkertainen kukka kestää hyvin sadetta.

’Mutabilis Plena’

alkaa kukintansa hennon vaaleanpunaisena, lopettaa valkoisena.

’Rosea Plena’

vaaleanpunaiset kerrannaiset kukat.

’Rubra Plena’

suuret punaiset kerrannaiskukat.

Teksti: Ella Räty