Pensasmustikoilla kauniiksi

21.4.2016

Pensasmustikat kelpaavat nirsoimmallekin herkkusuulle. Maukas terveysmarja myös värittää puutarhaasi. Valkoinen kukinta keväällä, kiiltävänvihreä kesälehdistö ja tulenpunainen ruska tekevät pensasmustikasta arvokkaan koristepensaan.

Kukapa ei ihastuisi syvänsinisiin makeisiin marjoihin, jotka ovat 2–3 kertaa suurempia kuin metsämustikat. Suuret marjatertut on nopea poimia; 10 litran ämpäri täyttyy tunnissa. Vaaleamaltoiset pensasmustikat eivät tahraa suuta ja säilyvät jääkaapissa erinomaisina reilun viikon. Lisäksi ne pysyvät sulatettaessa kiinteinä.

Nauti tuoreena, smootheissa ja leivonnaisissa tai kuivaa talven varalle. Pensasmustikka sisältää runsaasti mm. antioksidantteja, jotka ehkäisevät ikääntymisen haittoja. Mustikoita sanotaankin kauneus- ja nuoruusmarjoiksi.

Puutarhurit arvostavat pensasmustikan monikäyttöisyyttä. Se sopii piikittömänä ja taatusti vaarattomana lapsiperheidenkin pihaan. Pensasryhmiin ja -aidanteisiin on tarjolla matalia, puolikorkeita ja korkeita lajikkeita. Pienimmät soveltuvat myös maanpeittäjiksi.

Vähintään kahta lajiketta

Marjoja mielivän kannattaa istuttaa pensasmustikoita vähintään kahta lajiketta, sillä sato suurenee ja aikaistuu ristipölytyksen ansiosta. Kimalaiset ja mehiläiset ovat tehokkaimpia pölyttäjiä. Koska pensasmustikat kukkivat myöhemmin kuin metsämustikka, keväthallat eivät haittaa kukintaa.

Aikaiset lajikkeet, kuten ’Alvar’ ja ’Aino’, kypsyvät heinä–elokuun vaihteessa. Useimpien sato kypsyy elokuun aikana – tällaisia ovat esimerkiksi ’North Blue’, ’Jorma’ ja ’Patriot’. Myöhäisetkin kuten ’Arto’ valmistuvat syyskuun puoliväliin mennessä.

Hapan kasvualusta

”Pensasmustikka viihtyy happamassa maassa mm. atsalean parina.”

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, lämmin ja tuulensuojainen. Istuta taimet noin metrin välein loivaan rinteeseen tai kohopenkkiin. Ihanteellinen maa on läpäisevää hietamultaa, johon on sekoitettu Havu-Rhodomultaa tai kalkitsematonta turvetta. Pensasmustikka tarvitsee happaman kasvualustan, jonka pH on 4,5–5,5. Lannoitukseen sopiikin havu-rhodolannoite.

Maan tulee olla hikevää. Kastele kesä–heinäkuussa kuivina ajanjaksoina, jotta raakileet eivät varise. Voit suojata marjat linnuilta rastasverkoilla. Levitä talveksi pensaiden ympärille verkot, sillä jäniseläimet ja myyrät syövät mielellään versoja.

Kate torjuu rikkakasvit

Kata maa, jotta rikkakasvit lannistuvat eikä pensasmustikan suppea ja lähellä maanpintaa kasvava juuristo kuivu. Mansikkakangas pitää marjat puhtaina ja lämmittää maan varhain keväällä. Myös 5–7 cm paksu hake- tai kuorikekerros käy katteeksi. Erinomainen luonnollinen ja kaunis kate syntyy matalista, happamassa maassa viihtyvistä maanpeitekasveista. Tällaisia ovat vaikkapa sini- tai roosakukkainen rönsyleimu, valkoisenaan kukkiva tiarella eli pitsimyssy ja keltakukkainen rönsyansikka.

Leikkaustarve on vähäinen. Poista keväisin vioittuneet ja maahan painuneet oksat. Ala nuorentaa pensasmustikkaa vasta sen ollessa noin 10-vuotias. Poista keväisin 1–3 vanhinta, huonosti tuottavaa versoa.

Herkullista silmäruokaa

Tahraamattomat, kiinteät ja erinomaisesti säilyvät marjat helpottavat ruuanlaittoa. Suuret marjat on helppo ja nopea poimia. Valkoisen kukinnan ja komean syysvärin ansiosta pensasmustikka on myös oivallinen koristekasvi.

’Arto’

Kotimainen uutuus! Erityisen aromikkaat ja kauan säilyvät marjat. Hyvin runsas sato kypsyy myöhään. 100–130 cm. Vyöhykkeet I–III.

’Jorma’

Kotimainen uutuus! Iso pensas, iso sato. Maukkaat ja miedot marjat kypsyvät elokuussa. Noin 150 cm. Vyöhykkeet I–III (IV).

’North Blue’

Hyvin suuri, maukas ja hapokas marja. Satoa elo–syyskuussa 2–4 kg/pensas. Korkeus 70–90 cm. Vyöhykkeet I–III (IV).

’Patriot’

Erittäin suuri (yli 2 cm), makea ja maukas marja. Rehevä, iso pensas tuottaa elokuussa marjoja 4,5–9 kg. 100–130 cm. Vyöhykkeet I–III (IV).

”Istuta eri lajikkeita vierekkäin, niin sadon määrä ja laatu kohenevat entisestään!”

Teksti: Ella Räty