Maagisen kauniit magnoliat

16.4.2023

Kauneutta miljoonien vuosien takaa

Magnoliat ovat tunnettuja kauniista kukinnastaan. Varhain keväällä niiden paljaat versot peittyvät lukemattomiin suuriin kukkiin, jotka levittävät ihanaa tuoksua ympärilleen. Kukkivassa magnoliassa on lähes ylimaallisen herkkää, ajatonta kauneutta. Magnolioiden kukkia on monenlaisia: jotkut ovat tähtimäisiä, toiset maljamaisia tai tulppaanimaisia. Väriltään ne ovat yleensä puhtaan valkoisia tai hennon punertavia, mutta myös purppuranpunaisia ja keltakukkaisia lajikkeita on olemassa.

Magnoliat kasvoivat maapallolla jo yli sata miljoonaa vuotta sitten ja kuuluvat siten kaikkein vanhimpien kukkakasvien joukkoon. Aikoinaan ne hallitsivat maapalloa yhdessä dinosaurusten kanssa – magnoliametsiä kasvoi jopa täällä pohjolassa. Nykyiset magnoliat ovat niiden kasvien jälkeläisiä, jotka selvisivät jääkausista ja lukuisista muista luonnonmullistuksista. Sanotaan, että magnoliat eivät ole ulkoisesti juuri muuttuneet sitten noiden aikojen.

Kauneuden lähettiläät

Jo muinaiset kiinalaiset viljelivät magnolioita puutarhoissaan. Heille magnolian kukka edusti äärimmäistä puhtautta ja valaistumista. He pitivät magnolioiden keväistä kukintaa suuressa arvossa ja viettivät jopa yönsä magnoliapuiden alla todistaakseen niiden puhkeamista kukkaan. Magnolioiden tullessa Eurooppaan 1700–1800 lukujen vaihteessa, aiheuttivat ne sensaation. Ensimmäiset magnolialajikkeet jalosti 1800-luvun alun Ranskassa Napoleonin armeijan entinen upseeri, joka päätti luopua sotimisesta ja keskittyi kasvien jalostukseen. Nykyään on olemassa jo useita tuhansia lajikkeita ja magnolioiden nauttima suosio on säilynyt vuosisadasta toiseen.

Vuoristometsien aateliset puutarhassa

Magnolioiden suku on suuri ja laajalle levinnyt. Sen levinneisyys ulottuu tropiikista aina lauhkean vyöhykkeen vuoristometsiin asti Aasian ja Amerikan mantereilla. Meillä viljeltävät lajit ovat kotoisin Japanista, Koreasta, Kiinasta sekä Pohjois-Amerikasta.

Luonnossa magnoliat kasvavat vuorten rinteillä ja jokien varsilla multavassa ja ravinteikkaassa maassa. Ne viihtyvät parhaiten muiden puiden latvusten alla suojassa kylmiltä tuulilta ja paahteelta. Puutarhassa magnolia tulisi istuttaa samankaltaisille paikoille. Kasvupaikan tulee olla mahdollisimman suojaisa ja lämmin. Kaikki Suomessa hyvin menestyneet magnoliat kasvavat tällaisilla paikoilla rakennusten seinustoilla tai lämpimillä rinteillä.

Maan tulisi olla läpäisevää, lievästi hapanta (pH 5-6), runsasmultaista ja tuoretta. Magnolioiden juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialle märkyydelle. Jäykässä savimaassa magnoliat eivät viihdy. Maahan kannattaa lisätä runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia) ja juuristoalue on hyvä pitää katettuna. Alkuvuosina kannattaa huolehtia pensaiden kastelusta kuivimpina kausina.

Tutkittua tietoa Suomen magnolioista

Magnolioita on totuttu pitämään liian arkoina Suomen olosuhteissa. Suomesta löytyy kuitenkin lukuisia vanhoja yksilöitä, jotka ovat selvinneet monista kovista pakkastalvista. Juha Ujula teki hortonomin opinnäytetyönään kartoituksen Suomen magnolioista selvittääkseen niiden talvenkestävyyttä ja menestymistä Suomessa. Tämä tutkimus tehtiin yhdessä Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kanssa vuonna 2009. Tutkimuksen mukaan Suomessa kasvaa lähes 600 magnoliaa, yhteensä 11 eri lajia ja 35 lajiketta. Parhaiten magnoliat ovat viihtyneet lounaissaaristossa sekä etelä- ja lounaisrannikolla. Monet magnoliat ovat osoittautuneet talvenkestäviksi Etelä-Suomessa. Paras kestävyys saavutetaan, kun käytetään kotimaisia omajuurisia astiataimia.

Puutarhan tunnelmaan vaikutetaan kasvien väreillä ja muodoilla

Puuvartisten kasvien joukossa magnoliat luovat puutarhatilaasi luonnollista kiinnostavaa vaihtelevuutta. Sillä miten kasvit sijoitetaan puutarhassa, voidaan tuoda niiden erityispiirteitä korostetusti esille. Metsämäistä harmoniaa saadaan aikaan, kun sijoitetaan puita ja pensaita sopivasti kerroksittain. Lämminhenkisten luonnonväristen puumateriaaleista valmistettujen kalusteiden ja istutusastioiden läheisyydessä magnoliat ovat kuin kotonaan. Valitse ruukkupuutarhaasi pienikokoinen laji kuten esimerkiksi valkoinen tähtimagnolia (Magnolia stellata) tai sen herkän vaaleanpunainen lajike ’Rosea’.

Näin kasvatat magnoliaa

  • Valitse mahdollisimman kestävä laji ja lajike.
  • Tee suotuisat olot kukinnalle. Magnoliat viihtyvät pensaiden tai puiden suojassa, tuulilta suojattuna. Lämpimät etelärinteet ja suojaisat rakennusten seinustat oivallisia kasvupaikkoja.
  • Istuta alkukesästä, kun maa on jo lämmennyt. Käsittele juuripaakkua varoen.
  • Käytä parasta multaa, esim. Viherringin Vihermultaa. Maan tulisi olla läpäisevää, lievästi hapanta (pH 5–6), runsasmultaista. Juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialle märkyydelle. Lisää runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia, rodomultaa, kalkitsematonta turvetta). Pidä juuristoalue katettuna. Istuta varovasti ettei juuristo vioitu. Älä istuta juuristoalueelle muita kasveja.
  • Suojaa talveksi. Kata maanpinta kuorikkeella tai haravoiduilla lehdillä. Lumentulon jälkeen voit myös peittää kasvin pakkaspeitteellä. Talveta ruukkumagnoliat viileässä. Suojaa myyriltä.

Japaninmagnolia, Magnolia kobus

Japaninmagnolia kukkii vapun aikoihin ennen lehtien puhkeamista. Tähtimäiset, valkoiset kukat ovat suuria (10-15 cm) ja voimakastuoksuisia. Lajista kasvaa ajan mittaan 5-8 m korkea, pystykasvuinen puu. Japaninmagnolia kuuluu kestävimpiin magnolioihin ja on menestynyt hyvin aina Keski-Suomessa asti.

Tarhamagnolia ’Leonard Messel’, Magnolia x loebneri

Tiheäkasvuinen 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa. Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme. Kirkkonummella kasvava yksilö on jo 30-vuotias eikä ole kärsinyt koskaan talvivaurioista.

Tähtimagnolia ’Rosea’, Magnolia stellata

’Rosea’ on vaaleanpunakukkainen tähtimagnolialajike. Kukat ovat tuoksuvat, puolikerrotut ja kauniin tähtimäiset. ’Rosea’ kukkii toukokuun alussa. Soveltuu mainiosti ruukkukasvatukseen. Pyöreän mallinen pensas, korkeus 100–150 cm.

Tähtimagnolia (M. stellata) on pienikasvuinen, noin 2 metrin korkuinen pensas Keski-Japanin vuoristoista. Se on kuin pienennetty versio japaninmagnoliasta ja kukkii suurin (7-10 cm) valkoisin tähtimäisin kukin toukokuun alussa. Tähtimagnolia on menestynyt lupaavasti etelärannikolla. Se soveltuu erinomaisesti myös ruukkukasvatukseen. Runsaskukkainen ja kukkii jo nuorena.

’Royal Star’ on tähtimagnolian (M. stellata) suosittu lajike. Se on 2-3 metriä korkea, tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista toukokuun alussa. Tähtimäiset kukat ovat nuppuvaiheessa vaaleanpunaisia ja muuttuvat avauduttuaan valkoisiksi. ’Royal Star’ on menestynyt hyvin lounaisrannikolla ja saaristossa.

’Merrill’ on valkokukkainen tarhamagnolia, joka kasvaa noin 3 metriä korkeaksi pensaaksi. Suuret maljamaiset kukat ovat tuoksuvia ja erittäin kauniita. ’Merrill’ kukkii toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta alkaa jo hyvin nuorella iällä. Tämä upea lajike on osoittautunut erittäin talvenkestäväksi Etelä-Suomessa.

Sihteerikkömagnolia ’Galaxy’ (Magnolia liliiflora ’Nigra’ x M. sprengeri ’Diva’) on eksoottisen näköinen lajike, jolla on valtavan isot (jopa 20-25 cm) ruusunpunaiset kukat. Se kukkii lehtien puhjetessa toukokuun alussa. Tämä lajike on suurilehtinen ja voimakaskasvuinen pensas, joka on menestynyt lupaavasti Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa.

Sihteerikkömagnolia ’Susan’ (Magnolia liliiflora) kuuluu amerikkalaisiin ”tyttömagnolioihin”. Se on yksi kauneimmista lajikkeistamme. Maljamaiset purppuranpunaiset kukat puhkeavat toukokuun alussa lehtien puhjetessa. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Tälle kaunottarelle kannattaa varata puutarhan suojaisin paikka. Se on myös erinomainen ehdokas ruukkupuukasvatukseen. ’Susan’ on menestynyt lupaavasti saaristossa sekä lounaisrannikolla.

Pensasmagnolia, Magnolia sieboldii

Nuokkuvat, puhtaanvalkoiset tuoksuvat kukat. Kukkii kesäkuusta jopa elokuuhun saakka. Kasvutavaltaan leveä pensas. Viihtyy ja kukkii parhaiten puolivarjoisessa paikassa, kosteassa ja happamassa maassa. Arka kuivumiselle. Talvenkestävin magnolialaji Suomessa.

Magnolia sopii myös ruukkupuuksi

Jos puutarhastasi ei löydy sopivaa paikkaa magnolialle, ei ole syytä huoleen. Magnoliat soveltuvat erinomaisesti myös ruukkukasvatukseen. Kiinassa ja Japanissa niitä on viljelty ruukkupuina useiden satojen vuosien ajan. Magnolioita voidaan kasvattaa viherhuoneissa tai ulkona, kunhan ruukut talvetetaan viileässä tilassa kuten kellarissa. Ruukkukasvatukseen kannattaa valita pienikokoinen laji kuten tähtimagnolia (Magnolia stellata) tai joku sen lajikkeista.

Teksti: Ella Räty, Juha Ujula