Kuninkaallista koreutta

29.4.2014

Alkukesällä alppiruusujen loistelias kukinta lähes salpaa hengityksen. Erikokoisten ja -muotoisten kukkien värikirjo kattaa miltei kaiken mahdollisen valkoisesta hehkuviin punaisen, keltaisen ja oranssin sävyihin. Vaaleat ja tummat liilat tai siniset kukat hohtavat viileää eleganssia. Terälehtien täplissä ja viiruissakin riittää ihmeteltävää.

Rhododendronit eli alppiruusut ovat maapallomme hienoimpia ja vanhimpia kasveja. Ne olivat olemassa jo 50 miljoonaa vuotta sitten. Kautta aikain rhodot ovat olleet tutkimusmatkailijoiden ja kasvinjalostajien intohimoisen kiinnostuksen kohde.

Vain mielikuvitus on rajana rhodojen väreissä, muodoissa ja koossa. Jotkut ovat maanmyötäisiä varpuja, toiset erikokoisia pensaita tai jopa yli 30-metrisiä puita. Muutamat kasvavat epifyytteinä puiden rungoilla trooppisissa sademetsissä.

Ihanat ikivihreät

Alppiruusut eivät ole koskaan tylsiä. Nämä alkukesän uljaat kukkijat tarjoilevat iloa silmälle koko kasvukauden ajan. Kun toiset kasvit ovat jo painuneet talvilepoon, rehevä ikivihreä lehdistö viheriöi aina vaan. Pihan kukkiva kuningas piristää mieltämme vuoden jokaisena päivänä.

Kasvupaikka ja hoitovinkit

Alppiruusut palkitsevat Sinut ylellisellä kukinnallaan, kun istutat ne sopivaan paikkaan ja hallitset muutaman helpon kasvatusniksin.

  1. Sijoita alppiruusut ryhmiin tai muiden kasvien joukkoon. Ne eivät viihdy yksittäiskasveina. Alppiruusut menestyvät myös syväjuuristen puiden alla, esimerkiksi harvassa mäntymetsässä.
  2. Puolivarjo on ihanteellinen alppiruusuille. Vältä varjoisimpia paikkoja, missä valonpuute vähentää kukintaa.
  3. Kasvualusta on hapan (pH 4,5–5,5), turvepitoinen, kosteahko ja puolisen metriä syvä. Kasvualustan pitää olla niin kuohkea, että sitä pystyy sekoittamaan pelkällä kädellä kyynärpäätä myöten.
  4. Kata kasvualusta puunkuorikkeella tai maanpeitekasveilla. Alppiruusun juuret ovat lähellä maanpintaa ja kate suojaa liialta lämmöltä ja kuivumiselta.
  5. Kastele ja lannoita runsaasti keväällä heti roudan sulamisen jälkeen. Alppiruusujen erikoisravinteet sopivat tietenkin hyvin, mutta voit myös käyttää erilaisia perunanviljelyyn tarkoitettuja lannoitteita.
  6. Kastele kesän kuivina aikoina. Kerralla annetaan vettä runsaasti, 20–30 litraa pensasta kohden.
  7. Huolehdi talvisuojauksesta. Haravoi syksyllä paksu kerros lehtiä juuriston suojaksi. Suojaa pensas myös kevättalven tuulilta, mutta älä rakenna ”telttakatosta”, joka estää suojaavan lumen kertymisen pensaan tyvelle.
  8. Poista painava nuoskalumi, jotta oksat eivät repeile ja painu maahan.

Vinkki:

Poista kuihtuneet kukat. Näin joudutat uusien versojen ja nuppujen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa.

Teksti: Lauri Sydänmaa / 2014