Kotimaiset ruusuhelmet

1.7.2021

Suomalaiset ruusut tuovat puutarhaan romanttista tunnelmaa ja suloista ruusun tuoksua. Täällä jalostetut tai useiden sukupolvien ajan viihtyneet lajikkeet ovat kaikkein luotettavimpia ruusuja. Ne vaativat myös vähiten hoitoa.

Eri puolilta maatamme löydetyt, vähintään 50 vuotta vanhat ruusulajikkeet ovat selviytyneet kunnialla pakkastalvista, märistä syksyistä ja rutikuivista kesistä. Valikoimaa täydentävät Suomessa 1990-luvulla jalostetut ’Ilo’ ja ’Tove Jansson’.

Kotimaisia pensasruusuja ei tarvitse suojata talveksi. Omajuurisuus takaa, että juuristosta kasvaa uusia versoja, jos vanhat versot esimerkiksi murtuvat aurauslumen painosta. Juurivesoja kasvattavat ruusut kannattaa istuttaa omaksi ryhmäkseen tai rajata juuret kesäkukista ja perennoista.

Kotimaiset pensasruusut kukkivat yleensä alkukesällä 2–4 viikkoa. Kukat puhkeavat vanhoihin, edellisenä kesänä kasvaneisiin versoihin. Muutama lajike remontoi eli uusii kukintansa kesän mittaan. Näihin lajikkeisiin kuuluu esimerkiksi ’Ilo’ -puistoruusu, joka kukkii ahkerasti kesä–heinäkuussa ja hillitymmin loppukesällä.

Ravittu ruusu kukoistaa

Pensasruusut ovat melko vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Tavallinen peruslannoitettu ja -kalkittu puutarhamulta riittää pitkälle, varsinkin kun sekoitat maahan biohiiltä tai luujauhoa, jotka luovuttavat ruusulle pitkään ravinteita ja vettä. Biohiili ja luujauho ovat ympäristöystävällisiä luonnontuotteita.

Parin sentin kerros kompostimultaa keväisin varmistaa, että madot ja muut maan hyötyeliöt pitävät yllä maan kasvukuntoa. Ravittu ruusu jaksaa kukkia yltäkylläisesti vuosikymmeniä.

Poista pensaista keväällä ennen lehtien avautumista vain kuivuneita, heikkoja ja vanhuuttaan ränsistyneitä versoja. Vähän kerrallaan, mutta usein leikkaamalla pensasruusu pysyy jatkuvasti nuorena, terveenä ja runsaskukkaisena.

Vinkki:

Elokuussa annettu typetön tai vähätyppinen syyslannoite tekee seuraavan kesän kukinnasta runsaan, ja pensas lopettaa kasvunsa oikeaan aikaan syksyllä.
Tarhapimpinellaruusu ’Linnanmäen Kaunotar’

Rosa Spinosissima-ryhmä

Suuret, vaaleankeltaiset, avoimina valkoiset kukat tuoksuvat kuin juhannusruusu. Kukkii erittäin runsaasti 2–3 viikkoa varhain kesäkuussa. Terve, vahvakasvuinen, paljon juurivesoja. Löytöruusu Helsingistä. Korkeus 250 cm.

Tarhapimpinellaruusu ’Tove Jansson’

Rosa Spinosissima-ryhmä

Kirkkaan tummanpunaiset kukat kukkivat 2–3 viikkoa juhannuksen tienoilta alkaen. Tuoksussa häivähdys inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa. Kaunis syysväri, terve, kohtalaisesti juurivesoja. Korkeus 150 cm.

Viljaminkeltaruusu ’Williams’ Double Yellow’

Rosa Harisonii-ryhmä

Kerratut vaaleankeltaiset kukat tuoksuvat sitrusmaisesti. Kukkii 2–3 viikkoa juhannuksesta alkaen. Hyvin kestävä, talvehtinut Raahessa 1800-luvulta lähtien! Melko voimakaskasvuinen, juurivesoja. Korkeus 100–120 cm.

Kirkonruusu ’Ruustinna’

Rosa Francofurtana-ryhmä

Liilanroosat kerrannaiskukat heinä–elokuussa. Tuoksu on mieto ja raikas, sitruunaan vivahtava. Rehevä ja vahva pensas sopii vaikka aidanteeseen. Löydetty Kuhmosta. Korkeus 150–200 cm.

Puistoruusu ’Ilo’ FinE

Rosa Puistoruusu-ryhmä

Lohenpunasävyisiä puolikerrannasia kukkia kesäkuun lopulta heinäkuun loppuun ja hillitymmin syyskesällä. Mausteisesti tuoksuva, runsas kukinta kestää kauan eikä pensas pistele. Terve ja vaatimaton. Korkeus 200 cm.

Kesädamaskonruusu ’Tähtitorninkatu’

Rosa Damascena-ryhmä

Vaaleanliilanpunaiset, vahvasti tuoksuvat kerrannaiskukat avautuvat heinäkuun alussa. Kukinta kestää 3–4 viikkoa. Rento-oksainen vanha löytöruusu Helsingistä. Korkeus 100 cm.