Kirsikoista makeimmat

9.4.2018

Kylmänkestävimmät makeakirsikat talvehtivat mainiosti Suomessa. Niiden tavallista kirsikkaa makeammat marjat odottavat poimijaansa jo heinäkuussa. Jos herkullisista syöntimarjoista jää yli, voit leipoa niistä vaikka herkullisen kirsikkamurupiirakan!

Kaupoissa ja toreilla myytävät kirsikan marjat ovat makeakirsikoita (Prunus avium), joita on kasvatettu vuosisatojen ajan etelämpänä Euroopassa. Marjat ovat sokeripitoisempia ja isompia kuin meillä yleisesti viljeltävillä hapankirsikoilla (P. cerasus). Nyt kotipuutarhuri voi poimia makeakirsikat omasta puusta, kiitos talvenkestävien lajikkeiden!

Moni Venäjällä, Kanadassa, Ruotsissa ja Baltian maissa kehitetty makeakirsikan lajike on talvehtinut Suomessa hyvin jopa vuosikymmeniä. Ne menestyvät maamme eteläosissa vyöhykkeillä I–II, mutta karaistuneimmat pärjäävät Jyväskylän korkeudella III-vyöhykkeellä ja suotuisalla paikalla vyöhykkeen verran pohjoisempanakin. Tällaisia erityisen kestäviä lajikkeita ovat ’Leningradin Musta’ ja virolainen ’Meelika’.

Valitse lämmin kasvupaikka

Istuta kirsikkapuut aurinkoisen lämpimään, tuulensuojaiseen kohopenkkiin, joka on 20 cm korkea ja loivasti sivuille viettävä. Hyvä kasvualusta on 60 cm paksu, runsasmultainen, peruskalkittu ja -lannoitettu. Kalkitse reippaasti, sillä maan pH saa olla 6,5–7.

Jotta makeakirsikka ei herää kesken talvilevon, käytä kirsikan tultua satoikään vähätyppisiä lannoitteita ja leikkaa puuta niukasti, jos lainkaan. Useimmiten riittää kun poistat kuivuneet, murtuneet ja toisiaan hankaavat versot. Tee mahdolliset leikkaukset heinä–elokuussa.

Viherringin makeakirsikat on vartettu hillittykasvuiseen ’Gisela 5’-perusrunkoon, jolloin marjat yltää suojata linnuilta rastasverkolla tai hallaharsolla. Myyrät ja jänöt eivät syö juuria eikä kuorta, kun kiedot rungon ympärille verkon tai runkosuojuksen.

’Leningradin Musta’

Talvenkestävin! Runsas mustanpunamarjainen sato heinäkuun loppupuolella.

’Liettuan Keltainen’

Rastaat jättävät keltaiset, keskikesällä kypsyvät maukkaat marjat rauhaan. Hieno erikoisuus.

’Madissoni Roosa’

Pienikasvuisin makeakirsikka. Suuret roosasävyiset marjat on helppo poimia matalasta puusta.

’Meelika’

Kestävä ja aikainen. Isot tummanpunaiset marjat kypsiä jo heinäkuun alkupuolella.

Vinkki:

Varmista runsas sato ja talvehtiminen käyttämällä vähätyppisiä lannoitteita: keväällä marja- ja elokuussa syyslannoitetta.