Kestävät pienikukkaiset kärhöt kukkivat koko kesän

26.4.2013

Viherrinki-kauppiaat ovat valinneet pienikukkaisten kärhöjen joukosta viisi varmaa ja helppohoitoista lajiketta. Istuta näitä kukintaihmeitä ja saat paratiisin pihallesi!

Ensimmäisinä kukkaan puhkeavat alppi- ja kruunukärhöt toukokuun lopulla. Varhaisimmat jalokärhöt availevat pulleita nuppujaan parvekeruukuissa juhannuksen tienoilla, ja pian kukkakuoroon yhtyvät matalat kello- ja tiukukärhöt. Heinäkuun loppupuolella loistavat viinikärhöt sekä mantsurian- ja lumikärhö. Kiinankeltakärhön sydänkesällä alkanut kukintamaratoni päättyy vasta syyspakkasiin.

Jopa kansainvälinen kärhöseura suosittelee näitä Clematis-lajikkeita kaikille puutarhaharrastajille.

Näin saat runsaan kukinnan

  • Kasvupaikka: Aurinko tai puolivarjo, runsasravinteinen, hikevä; kasvualusta seinustalla väh. 60 cm syvä.
  • Kastele ja lannoita: Säännöllinen kastelulannoitus kasvukaudella tekee kukinnasta runsaan. Multa ei saa olla rutikuivaa eikä märkää.
  • Istuta matalaan eli juuripaakun pinta maanrajaan: alppi-, kruunu-, siperian-, kello-, lumi-, tuoksu- ja keltakärhöt.
  • Istuta syvälle eli juuripaakun pinta 20–30 cm (Pohjois-Suomessa jopa 50 cm) maan alle: tiuku-, lyhty- ja viinikärhöt, isokukkaiset jalokärhöt.

Pienikukkaiset kärhöt menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ilman talvisuojausta. Nämä terveet ja runsaasti kukkivat köynnökset mahtuvat jopa parvekelaatikkoon.

Kärhöjen kukintakalenteri

Uskollisia kukkijoita

Viinikärhö ’Purpurea Plena Elegans’

kuuluu kärhöjen aateliin. Vaikka lajike on peräisin 1800-luvulta, se on yhä suosittu erinomaisen kestävyytensä ja kerrannaisten kukkiensa ansiosta. Luumunpunaisia, pallomaisia kukkia avautuu heinäkuun lopulta jopa lokakuuhun.

Tiukukärhö ‘Arabella’

on tullut lyhyessä ajassa yhdeksi maailman arvostetuimmista kärhöistä. Matala lajike polveutuu ruohovartisesta kellokärhöstä ja isokukkaisesta jalokärhöstä. ’Arabella’ kukkii heinä–elokuun vaihteesta syksyyn. Suuret violetinsiniset kukat.

Kärhö ’Sweet Summer Love

on ensimmäinen ihanasti tuoksuva klematis, jolla on hyvin värikkäät ja isohkot kukat. Jalostaja paljastaa että ’Sweet Summer Love’ on sukua tuoksukärhölle, mutta muut sukupuun jäsenet jäävät salaisuudeksi. Kukkien tuoksu on sekoitus orvokkia, vaniljaa ja mantelia. Lajike kukkii keskikesästä syksyyn niin ylenpalttisesti, että yhdestä taimesta on laskettu 1000 kukkaa! Terälehdet ovat nuppuisina syvänpunaiset, avoimina puna–sinivioletit.

Lumikärhö ’Paul Farges’

tunnetaan myös nimellä Summer Snow, kesälumi. Köynnös peittyykin elokuussa valkoiseen kukkapeittoon. Tähtimäiset, pienet kukat tuoksuvat kevyesti. Vaikka köynnöksestä tulee jopa kuusimetrinen, se näyttää aina sirolta raikkaanvihreän pienikokoisen lehdistön ja pilvimäisten kukintojen ansiosta.

Lyhtykärhö ’Princess Diana’

on yhtä elegantti ja unohtumaton. Vaaleanvihreä lehdistö luo täydellisen taustan hohtavan punaisille kukille, joita puhkeaa heinäkuusta syyspakkasiin. Tulppaanimainen teriö paljastaa vähitellen pinkin sydämensä. Parimetrinen köynnös on niin helppohoitoinen, että sitä suositellaan vasta-alkajille.