Kärhöt viihtyvät lähes kaikkien kasvien seurassa, ja niitä voi kasvattaa myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Eri kärhöjä istuttamalla kukinta kestää keväästä syksyyn. Sirojen köynnösten ihanuudesta voi nauttia koko Suomessa, kun taimet istutetaan riittävän syvälle maahan tai talvetetaan viileässä.
Kätevät ruukkukärhöt
Ruukkuihin istutettuja kärhöjä voi siirtää mielensä mukaan vaikkapa sinne missä kulloinkin oleskellaan. Viileällä kevätsäällä kärhöruukku saa olla lasitetulla parvekkeella ja kun ilmat lämpenevät, se siirretään puutarhaan terassille.
Mikä tahansa kärhö sopii 20 litran ruukkuun, mutta eniten iloa saa lajikkeista, jotka kukkivat kauan ja varhain. Tällaisia ovat isokukkaiset aikaiset kärhöt, kuten ’Doctor Ruppel’, ’Marie Boisselot’ ja ’Multi Blue’. Jos niiden kukkasilmut ovat talvehtineet, ne puhkeavat kukkaan jo kesäkuun alkupuolella. Muutoin ne kasvattavat uudet nuput ja kukkivat heinäkuun puolivälistä syyskesään.
Täydellisiä pareja
Kärhöille löytyy aina sopivia kumppaneita. Perennojen ja kesäkukkien joukkoon voi pystyttää kärhöpilarin. Alle metrin korkuiset, jäykkäversoiset jalo- ja tertturuusut saavat oivan kumppanin hennoista ja matalista kello-, tiuku- ja pensaskärhöistä.
Voimakaskasvuiset kärhöt saavat kiipeillä isojen pensaiden ja puiden rungoilla ja oksissa. Tällaisia ovat keskikesästä syyspakkasiin kukkivat kiinankeltakärhö ja viinikärhöt. Ne menestyvät myös maanpeittäjinä rinteissä, kivikossa sekä puiden ja pensaiden juurella.
Puutarhassa voi päästää valloilleen meissä kaikissa uinuvan taiteilijan. Jokainen osaa sommitella väriyhdistelmiä kukista, ja kärhöt tarjoavat siihen loputtomasti vaihtoehtoja. Yhdistelmiä voi tehdä samanaikaisesti kukkivista kasveista, vaikkapa sinisestä alppikärhöstä ja valkoisesta siperiankärhöstä. Anna niiden kietoutua punaviolettikukkaisen kevätatsalean oksille, jolloin syntyy klassinen sini-valko-roosa värikimara.
Kasviyhdistelmän voi sommitella myös niin, että lajit kukkivat eri aikaan. Jo huhtikuun lopulla keltaisena kukkiva onnenpensas näyttää jälleen kiinnostavalta loppukesällä, kun sen oksista tukea ottavat viini- ja loistokärhöt puhkeavat kukkaan.
Kärhöjen käyttötapoja
- tukipilarissa perenna- ja kesäkukkaryhmissä
- ruukuissa parvekkeella ja terassilla
- puiden rungoilla ja oksilla
- pensaiden ja ruusujen oksilla
- muurien, aitojen ja isojen kivien päällä
- tukikaaressa sisäänkäynnin päällä
- seinustalla köynnöskehikossa
- maanpeittäjänä
Vinkki:
Ruukuissa voit kärhöjä sijoittaa paikkoihin, missä ei ole lainkaan istutuskelpoista maata, kuten kallion päälle, rappusille ja laatoitetuille alueille.
Lumoavat loistokärhöt
Clematis Patens- ja Jackmanii-lajikkeet
Kärhöistä suurikukkaisimmat tuovat väriä puutarhaan keväästä syksyyn. Myös Pohjois-Suomessa, kun ne istutetaan 30–40 sentin syvyyteen pakkasten ulottumattomiin. Ne viihtyvät auringossa tai puolivarjossa, runsasravinteisessa, hikevässä maassa.
’Blekitny Aniol’ (’Blue Angel’)
Väriltään harvinaiset, isohkot kukat avautuvat jo toukokuussa, kun köynnös kasvaa ruukussa lasitetulla parvekkeella. Sopii varmana ja helppohoitoisena aloittelevalle puutarhurille.
- Kukinta: 8–12 cm leveät kukat kesä–elokuussa.
- Korkeus: 3–5 m.
- Vyöhykkeet I–V
’Comtesse de Bouchaud’
Ranskalainen ”kärhökreivitär” on hurmannut puutarhurit jo yli sadan vuoden ajan. Keskikorkea loistokärhö sopii myös kokemattomalle kärhöharrastajalle.
- Kukinta: 10–15 cm leveät kukat heinä–syyskuussa.
- Korkeus: 2–3 m.
- Vyöhykkeet I–IV
‘Doctor Ruppel’
Aikainen isokukkainen ’Dr. Ruppel’ soveltuu hyvin ruukkukasvatukseen parvekkeella. Toisinaan osa kukista on puolikerrannaisia.
- Kukinta: vadelmanpuna-roosat, 12–15 cm leveät kukat kesä–syyskuussa.
- Korkeus: 2–3 m
- Vyöhykkeet I–VI
’Kardynal Wyszynski’
Erityisen suuret kukat loistavat yhtä punaisina kuin kardinaalin viitta. Kansainvälinen kärhöseura suosittelee tätä lajiketta myös kotipuutarhureille, joilla on vähän kokemusta kärhöistä.
- Kukinta: 15–20 cm leveät kukat kesä–syyskuussa.
- Korkeus: 3–5 m.
- Vyöhykkeet I–IV
‘Marie Boisselot’
Klassinen ranskatar 1800-luvulta kukkii aikaisin ja soveltuu ruukkukasvatukseen parvekkeella.
- Kukinta: 15–20 cm leveät kukat kesä–syyskuussa.
- Korkeus: 2–3 m.
- Vyöhykkeet I–III
’Multi Blue’
Suosittu aikainen lajike viihtyy hyvin isossa parvekeruukussa. Kukkii kauan sekä uusilla että edellisen kesän versoilla.
- Kukinta: 8–13 cm kokoiset kerrannaiskukat touko–elokuussa.
- Korkeus 2–3 m.
- Vyöhykkeet I–IV
Teksti: Ella Räty / 2014