Kärhöjä kukkapenkkiin

21.4.2016

Kaksin aina kaunihimpi, pitää paikkansa myös kasvikunnassa. Kukkien eri värit ja muodot korostavat toisiaan. Anna kärhöjenkin kukoistaa arvoisessaan seurassa perennojen kanssa.

Kaikki kärhöt sopivat kukkapenkkiin, kun kumppanit valitaan oikein. Istuta ryhmään mieluiten keskenään yhtä vahvoja kasveja, jotka eivät tukahduta toisiaan. Lisäksi kasvikaverien pitää viihtyä samanlaisella kasvupaikalla kuin kärhöt. Auringossa tai puolivarjossa sekä kukinta että kasvu on runsasta. Kärhölle sopiva maa on tuore, peruskalkittu, runsasravinteinen ja läpäisevä. Kasvualustan pitää olla ainakin 40 cm syvä, mutta seinustalla 60 cm syvä.

”Aina on tilaa vielä yhdelle kärhölle!”

Korkeat tai matalat versot

Tarkista, kuinka korkeaksi kärhö kasvaa eli onko se lyhyt- vai pitkäversoinen. Monimetrinen ja rehevä laji kuten kiinankeltakärhö nousee korkealle ja peittää suurenkin alan. Maanpintaa myöten etenevä kärhö verhoaa vaikkapa jyrkän rinteen, kivikon tai paljaan mullan.

Kärhömatto voi korvata myös maanpeiteperennan. Matalimmat kärhöt, esimerkiksi 30-senttinen tiukukärhö ’Little Artist’, ovat edukseen kasviryhmien etualalla. Ne kannattaa istuttaa pienten ja yhtä hillitysti kasvavien perennojen viereen.

Kärhön voi ohjata perennapenkissäkin köynnöskehikkoon, heinäseipääseen tai vaikka kanaverkkoon. Näin kärhö kohoaa kukkapilariksi ympäröiviä kasveja korkeammalle. Tukena voi toimia myös pensaan oksisto tai tanakkavartinen perenna.

Helpot perennamaiset kärhöt

Monivuotisten kukkien ja pensaiden joukossa voi kasvattaa mitä tahansa kärhöä, mutta erityisen hyvin tarkoitukseen sopivat perennamaiset kärhöt.

Tällaisia ovat kellokärhö (Clematis integrifolia) ja tiukukärhöt (C. x diversifolia). Niillä on suhteellisen matala kasvusto, joka ei kierry itse tukeen! Versot kuolevat talven tullen ja joka kevät mullasta työntyvät uudet versot, joihin puhkeaa kukkia keskikesästä syksyyn.

Perennamaisten kärhöjen leikkaus ei voisi olla helpompaa: poista kuolleet versot varhain keväällä maata myöten.

Sirot tiuku- ja kellokärhöt

Nämä talvenkestävät, terveet kärhöt kukkivat keskikesästä syksyyn. Voit istuttaa niitä minne vaan: korkeimmat voit tukea seinustalle, matalimmat ovat mitä parhaimpia reunuskasveja. Tai anna versojen lamota maahan ja muodostaa kukkamättäitä kasvikumppanien päälle ja väleihin. Voit myös sitoa kärhön pystyyn kukkapilariin.

Leikkaus on äärimmäisen helppoa: poista kuihtuneet versot maata myöten keväällä.

’Alionushka’

Pinkkejä isohkoja kukkia avautuu heinäkuusta syyskylmiin. Kukat 5–8 cm leveitä. Korkeus 1–2 m. Vyöhykkeet I–IV (V).

’Arabella’

Yksi maailman arvostetuimmista kärhöistä! ’Arabella’ kukkii heinäkuusta syyspakkasiin. Suuret, 5–8 cm leveät kukat. Korkeus 1,5–2 m. Vyöhykkeet I–V.

’Hakuree’

Jasmiinille tuoksuvia, laventelinsävyisiä kukkia puhkeaa kesä–heinäkuusta syksyyn. Lajikkeen japanilainen nimi tarkoittaa ”lumivalkoista vuorenhuippua”. Korkeus alle 1 m. Vyöhykkeet I–V.

’Little Artist’

Runsaasti pieniä kukkia kesäkuusta myöhäissyksyyn. Hyvin matala ja hillittykasvuinen, sopii myös maanpeittäjäksi ja ruukkuun. Korkeus 0,3 m. Vyöhykkeet I–VI.

’Rooguchi’

Korumainen sinivioletti kukinta heinä–loka- kuussa. Kukka kooltaan 4–5 cm. Rentoversoinen kärhö Japanista. Korkeus 1,5–2 m. Vyöhykkeet I–III.

Teksti: Ella Räty