Istuta kukkamatto

16.4.2023

Peittokasvit ovat kuin puutarhan elävä, viheriöivä ja kukkiva matto. Loimilankana toimivat vihreät versot ja kuteena esimerkiksi sinikukkainen ’Arabella’-kellokärhö sekä keltainen ja valkoinen Fairy-peittoruusu.

Fairy-peittoruusujen ja kellokärhöjen kukat ovat siron kevyitä kuin keijukaiset. Rento, matala ja tiheä kasvusto kattaa paljaan mullan niin, ettei rikkakasveille jää tilaa ja ikävä kitkemistyö jää minimiin. Maanmyötäiset ruusut ja kärhöt käyvät erinomaisesti pikkupuiden alustoille, missä ne suojaavat puiden juuristoa ja runkoja kolhuilta. Peittokasvit sopivat myös pensaiden, perennojen ja havukasvien seuraan. Ne kattavat jyrkät rinteet ja kapeat maakaistaleet, missä ruohonleikkuu on vaikeaa. Istuta ruusut aurinkoisimpiin kohtiin; kärhöt viihtyvät myös puolivarjossa.

Fairy-peittoruusut

Fairy-peittoruusut (Rosa-hybridit) kukkivat jatkuvasti kesäkuun lopulta syksyyn. Miedosti tuoksuvat, kerrannaiset kukat ovat verrattain pienet, mutta sitäkin runsaslukuisemmat. Terttuun avautuu noin 8–15 kukkaa, ja parhaimmillaan kukinta peittää lähes koko kasvin. Lehdistö on kiiltävä ja vaaleanvihreä. Rentojen oksien vuoksi kasvusto on leveä ja vain noin 50 cm korkea. Matala kasvusto saa hyvän talvisuojan lumesta.

’The Fairy’

Kestävä ruusuklassikko. Vaaleanpunaiset kukat runsaissa 10–15 kukan tertuissa.

Fairy Dance (’Harvard’)

Kirsikanpunaiset kukat suurissa tuoksuvissa tertuissa.

’White Fairy’

Valkoiset kerrotut kukat. Voi kasvaa jopa 90 cm leveäksi.

’Yellow Fairy’

Vaaleankeltaiset kukat sävyttyvät vanhetessaan aprikoosiin ja vaaleanpunaiseen. Mieto villiruusun tuoksu

.

Tarhakellokärhöt

Nuokkuvista kellokukistaan nimensä saaneet tarhakellokärhöt (Clematis Integrifolia-Ryhmä) ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Lisäksi ne kukkivat erityisen runsaasti ja kauan keskikesästä syysmyöhään. Kansainvälinen kärhöyhdistys, International Clematis Society, suositteleekin tarhakellokärhöjä jopa aloittelevalle kotipuutarhurille. Matalat perennamaiset kellokärhöt eivät kiipeä ylöspäin tukeen itsekseen, vaan lamoavat maata vasten tai nojautuvat vaikkapa ruusupensaaseen. Leikkaus on yksinkertaista: talvisin lakastuvat ruohomaiset versot leikataan 10 cm:n korkeudelta myöhään syksyllä tai keväällä.

’Aljonushka’

Roosat, isohkot, 5–8 cm leveät kukat ovat kuin keijukaisen hameet. Runsas kukinta. Versot noin 150 cm. Jalostettu Ukrainassa vuonna 1961.

’Arabella’

Liilansinisiksi tähdiksi avautuvat isot, 7–9 cm leveät kukat. Erittäin runsaskukkainen ja nopeasti kasvava kärhöklassikko. Versot 150–200 cm pitkät.

’Hanajima’

Pienikokoinen ’Hanajima’ sopii täydellisesti vaikka parvekeruukkuun. Vaalean liilanpunaiset, kapealiuskaiset kukat ovat 3–4 cm leveät, ja versot vain 50–70 cm pitkät. Kotoisin Japanista.

Vinkki:

Fairy-ruusut ja kellokärhöt sopivat mainiosti ruukkuun parvekkeelle ja terassille.