Iki-ihanat kaneliomenat

20.4.2022

Kaneliaromiset, hieman mausteisen makuiset ja raikkaan happoiset kaneliomenat (Malus domestica) ovat olleet keittiöpuutarhan klassikoita jo 1800-luvulta. Useamman lajikkeen istuttaja voi nauttia kaneliaromeista loppukesästä myöhäiseen syksyyn.

Kevään 2022 Ihana Piha –lehdessä esitellään useista muunnoksista tunnetun kaneliomenaperheen viisi eri lajiketta. Kaikki kaneliomenalajikkeet ovat erinomaisia syönti- ja talousomenia, joita voi käyttää leivontaan, hilloihin, mehuihin tai vaikkapa juuresvuokiin täydentämään makukomboa.

Kanelilajikkeet ovat ilmastollisesti kestäviä ja terveitä. Ne ovat nuorena voimakaskasvuisia ja täysikasvuisena kookkaita.

’Ananaskaneli’

Ananaskanelin syksyllä kypsyvät hedelmät ovat keskikokoisia ja väriltään vaalean oranssin ruskehtavia. Maku on aromikas ja voimakkaasti kanelimausteinen. Runsassatoinen, talvenkestävä ja terve lajike. Hyvä pölyttäjä.

’Keltakaneli’

Suuret hedelmät ovat väriltään keltaisia ja kevyesti punaviiruisia. Maku on mausteinen, mietohappoinen, mehukas ja kaneliarominen. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen. Erittäin talvenkestävä ja terve. Sopii myös luomuviljelyyn. Hyvä pölyttäjä.

’Punakaneli’

Värikkäin ja suosituin kaneliomenamme. Pohjaväri on keltainen ja valoisalla paikalla punainen peiteväri. Maku on voimakkaasti kaneliarominen, mehukas ja miedosti happoinen. Terve ja kestävä lajike. Sopii luomuviljelyyn. Herkkuomena.

’Talvikaneli’

Kotimainen herkku- ja talouslajike. Hyvä muumiotaudin kestävyys. Hedelmät suurehkoja, lähes kauttaaltaan punaisia ja kanelimausteisia. Korjuukypsä syyskuun puolivälissä, nautintakypsä lokakuulta lähtien. Säilyy varastoituna joulukuulle.

’Uusikaneli’

Kookas hedelmä on pohjaväriltään vaaleankeltainen, peiteväri voimakas karmiininpunainen. Maku on makeahko ja anis-kanelimausteinen ja paranee säilytyksen aikana. Hyvä ruvenkestävyys. Runsassatoinen syys/talvilajike.

Valloittavat omenaruusut

Oman puutarhan kaneliomenat maistuvat parhaimmilta itsetehdyissä leivonnaisissa! Sadonkorjuukahville voi leipoa vaikkapa iki-ihania omenaruusuja. Omenaruusuja voi valmistaa usealla eri tavalla ja täytteisiin voi yhdistellä erilaisia mausteita tai kastikkeita, kuten kinuski- tai vaniljakastiketta.

Perinteisten omenaruusujen (6 kpl) valmistamiseen tarvitset:

 • 3 kpl voitaikinalevyjä
 • muutama kaneliomena
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1,5 tl sokeria
 • 1 rkl vaniljasokeria
 • kanelia tai kardemummaa
 • tomusokeria

Näin pyöräytät kahvipöydän kauneimmat omenaruusut:

 1. Ota voitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön ja tee samalla esivalmistelut: Pese omenat, leikkaa ne hyvin ohuiksi siivuiksi ja sivele siivut sitruunamehulla.
 2. Sekoita omenasiivujen sekaan varovasti sokeria ja kypsennä siivuja mikrossa pari minuuttia tai kunnes omenat ovat taipuisia.
 3. Leikkaa voitaikinalevyt pitkittäin kahdeksi suikaleeksi ja kauli suikaleet ohuemmiksi.
 4. Asettele omenasiivut taikinan pitkälle sivulle limittäin niin, että kaareva reuna taikinan reunan yli. Mausta siivut vaniljasokerilla ja kanelilla tai kardemummalla.
 5. Taita taikinasuikaleen toinen reuna kaksinkerroin omenasiivujen alareunan päälle niin, että kaareva reuna jää näkymään taikinan välistä.
 6. Kieritä taikina rullalle ja nosta rullat muffinssivuokiin ja/tai muffinssipellin koloihin.
 7. Paista omenaruusut 200 asteessa noin puoli tuntia. Jos omenaruusujen terälehdet alkavat värittyä liikaa, kannattaa leivonnaiset suojata paiston ajaksi alumiinifoliolla.
 8. Koristele omenaruusut ennen tarjoilua tomusokerilla.