Hurmaannu ruusuihin

26.4.2013

Kestävät ja omajuuriset kanadalaiset ruusut ovat Viherringin Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen kevään 2013 kauneinta antia. Nämä ihastuttavat, koko kesän kukkivat tuoksuvat kaunottaret sopivat hyvin korvaamaan ryhmäruusuja puutarhassasi. Täydellinen yhdistelmä helppohoitoisuutta, talvenkestävyyttä ja kauneutta.

Multakerroksen paksuudessa ei kannata säästellä, jos haluaa saada ruusut kukoistamaan, Michael Luther kehottaa. Ruusut kannattaa istuttaa vaikka kivettyyn kohopenkkiin. Kauniisti kukoistavaan ruusukumpareeseen Michael Luther on sijoittanut korkeimmat ruusut keskelle ja matalimmat reunoille. Matalien ruusujen seassa viihtyvät keskikorkeat perennat. Kauniita kesäkukkia, kuten peikonkakkaroita ja unikoita on kylväytynyt istutusten sekaan. 

Ruusutarha on koko kesän ilmeikäs. Karin ja Michael aloittavat kesäaamunsa kävelykierroksella ruusutarhassa. Puutarhan kerroksellisuus lisää valon ja varjon leikkiä. Michael ja Karin Lutherin satojen ruusujen ruusutarha alkoi rakentua 1997 Sulvan historiallisesti kauniiseen kylään Mustasaaressa. Tutustuminen ystävän ruusuharrastukseen Vaasan saaristossa sai Michaelin innostuksen leimahtamaan. Jo tuolloin hän hankki ensimmäiset neljäkymmentä kanadalaista ruusua. Puutarhaan kotiutuivat hienosti ’Morden Centennial’ ja ’Morden Blush’ -lajikkeet.

Ruusukujanne houkuttaa tutkimusmatkalle

Karin ja Michael Lutherin puutarhassa mutkittelee jännittäviä ruusujen reunustamia käytäviä. Ne houkuttelevat lapsia juoksentelemaan ja tutustumaan puutarhan ihmeisiin. Heinät kultakalalammikkoa ympäröivissä istutuksissa luovat elävyyttä. Kärhöt kiipeilevät vehmaina puita ja tukia pitkin. Käytävät ovat juuri sopivasti ruohonleikkurin levyisiä, joten nurmen siistiminen sujuu hyvin.

Karinin ja Michaelin puutarhan parhaat vinkit:

  • Anna puutarhasi elää ja kasvaa mieltymystesi mukaan.
  • Nauti ruusuistasi seuraamalla niiden kehitystä.
  • Ruusut kaipaavat tukea. Kokeile erilaisia rakenteita ja materiaaleja.

Istuta kanadalaisista ruusuista ja matalista perennoista pitkään kukkivia värikylläisiä ryhmiä. Alkukesän kukkijoista kurjenmiekat ja maanpeitekasvit, kuten suikeroalpi, viihtyvät auringossa.

Kestävät kanadalaiset ruusut kukkivat ja viihtyvät vuodesta toiseen

Kasvupaikka: Aurinkoinen. Ravinteikas ja syvämultainen ja vettä läpäisevä maa (pH 6–6,5).

Kukinta: Uudelleenkukkivia, nuppuja avautuu pääkukinnan jälkeen pakkasiin saakka. Kukintaa edistää kuihtuneiden kukkien poisto. Katkaise vanhat kukat parin lehtihangan takaa.

Leikkaus: Kukkii saman vuoden versoihin. Keväällä karsitaan vain kuivuneet versot.

Käyttö: Kauneimmillaan ryhmään istutettuna. Vivahteikkaita yhdistelmiä saat lisäämällä ruusujen sekaan helppohoitoisia kaksivuotisia kasveja. Neilikat, salkoruusut, lemmikit ja maariankellot sopivat hyvin. Kokeile tummien havujen edustalle.

Kanadalaiset ruusut ovat omajuurisia talvenkestäviä pensasruusuja. Useimmat lajikkeista kasvavat rehevämmiksi kuin ryhmäruusut, mutta jäävät matalammiksi kuin monet perinteiset pensasruusut. Parasta näillä lajikkeilla on taimien omajuurisuus. Jos versot paleltuvat talven aikana, pensas kasvattaa uudet, jotka kukkivat jo samana vuonna.

Helli ruusujasi auringolla ja paksulla multakerroksella. Viherringin Vihermulta soveltuu hyvin kasvualustaksi. Muotoile maa niin, ettei vesi jää vaivaamaan kasvien juuria syksyllä. Suojaa ne varhaiskevään liian aikaiselta kasvulta, joka on tuhoisampaa kuin kylmä talvi.

Tämä kannattaa huomioida istutusaluetta valittaessa, parempi paikka kuin kevätauringon paahtama seinusta onkin kevyessä varjossa. Pitkään kukkivilla ruusuilla kukinnasta tulee runsaampi, kun ravinteita on tasaisesti saatavilla. Lisää keväällä kompostia kasvualustaan, ja anna lisäravinteita kesän aikana kastelulannoituksena. Pian sinulla on tuoksuva ruusujen ihmemaa.