Herukat tekevät hyvää

17.6.2012

Nyt kannattaa uudistaa kotipihan herukkavalikoima! Laajat tutkimukset näistä pohjoisissa oloissa loistavasti rehottavista hyötykasveista vahvistavat niiden olevan oikeita terveysaittoja!

Tänä keväänä Viherrinki -myymälöissä on kattava valikoima kotimaisia kestäviä herukantaimia. Herkullisten herukoiden värivalikoima on laaja: niitä on saatavilla vaaleanpunaisia, vihreitä ja valkoisia, sekä tietysti tuttuja mustia ja punaisia lajikkeita.

”Uudet marjapensaslajikkeet ovat erittäin terveitä ja elinvoimaisia”, korostaa professori Risto Tahvonen. Hän on pitkään johtanut herukan tutkimuskokeita Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksella. ”Herukat ovat nautittavaa syötävää tuoreena ja säilöttynä, kaikkein helpointa niitä on käyttää suoraan pakasteesta. Makeimpia ovat viherherukat, korkeimmat vitamiinimäärät ovat mustaherukoissa”, Risto Tahvonen muistuttaa.

Herukoilla on monia hyvää tekeviä ominaisuuksia, ne sisältävät kaikille tärkeitä suojaravintoaineita. Marjojen kuoretkin suorastaan hoivaavat elimistöämme! Tällä hetkellä suomalaiset nauttivat nelisenkymmentä grammaa marjoja päivässä, mutta määrän voisi hyvin nelinkertaistaa. Oman puutarhan marjat ovat lähiruokaa parhaimmillaan.

Helppohoitoiset herukat

Nyt puutarhanhoidossa on trendikästä hoitaa kasveja rennommin ja luonnonmukaisemmin. Uusien herukoiden leikkaustarve on todella vähäinen, ne voi vaikka unohtaa kasvamaan ensimmäiseksi viideksi vuodeksi.

Istuta pensaat riittävän tiheään, levitä katetta ja ravinteita juurelle, eikä paljon muuta tarvita. Nurmikon leikkuu yhtenäisen herukkakasvuston ympäriltä on nopeaa ja helppoa.

Lisätietoa: www.uef.fi/kttravi

Esimerkkejä kokeilemisen arvoisista lajikkeista:

Vaaleanpunainen herukka ’Aili’, Ribes rubrum

Mieto, kaunis kattauksissa, tuoreena ja pakasteena, makeampi kuin punaherukat 

Mustaherukka ’Pohjan Jätti’, Ribes nigrum

Kotipuutarhan mehumarja, 50 g takaa päivittäisen C-vitamiinin

Mustaherukka ’Hedda’, Ribes nigrum

Kotipuutarhan mehumarja, aikainen, pystykasvuinen, suurimarjainen, makea

Punaherukka ’Katri’, Ribes rubrum

Hyvä perusmarja, FinE-taimi*, runsassatoinen, suuret marjat

Viherherukka ’Vilma’, Ribes nigrum

Mieto, makea, hyvä tuoreena, lapset pitävät, linnut jättävät rauhaan. C-vitamiinia lähes tyrnin veroisesti!

*FinE = Finnish Elite, suomalainen valio. Tunnus takaa, että merkillä varustetut kasvit on lisätty tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. Merkin myöntävät Maatalouden tutkimuskeskus ja Taimistoviljelijät ry

Teksti: Johanna Heikkilä / 2012