Härkätien herkku

17.6.2012

Kaunista ja makeaa – uutta puutarhaan!

Ei tarvita kun ripaus mielikuvitusta, kun voi jo aistia parin, kolmen tuhannen vuoden takaisen elämänmenon Tammelan Portaassa – Hämeen Härkätien mutkassa.

Ehkä se oli maantierosvojen kärrynpyörä, joka kiviin vauhdilla iskeytyessään kipinöi – kipinöi niin, että niistä viereiselle kaskimaalle lennähtäneistä kekäleistä syntyi tulenpunamarjainen Korinttipensas – ainakin ne ovat siellä tänäkin päivänä nähtävissä elinvoimaisen valkokukkaisina. Oksisto syksyisin hehkuvanpunaisten marjojen painosta notkuen…

Erikoisen tästä rusotuomipihlajalajikkeesta tekee se, että sen marjat ovat kypsyttyään todella kauniin tulenpunaiset. Maultaan erittäin makea ja maukas iso marja on kooltaan pensasmustikan kokoinen. Härkätien herkulla on runsas valkoinen kukinta keväällä ja syksyisin erityisen kaunis punainen syysväritys lehdistössä. Rungoltaan se on ryhdikäs ja suora.

Härkätienherkun marjat ovat myös pikkulintujen herkkua. Jos haluat saada marjasadon omaan keittiösi käyttöön, suojaa pensaat linnuilta jo ennen marjojen lopullista kypsymistä.

Rusotuomipihlaja ’Härkätien herkku
Amelanchier lamarckii ’Härkätien Herkku’

  • Korkeus: 3 – 4 m
  • Leveys: n. 1,5 – 2 m
  • Valovaatimus: aurinko-puolivarjo
  • Maalaji: hyvä puutarhamulta Kukinta-aika: kevät
  • Satoaika: alkusyksy

Vinkki:

Istuta Härkätien Herkku puutarhasi paraatipaikalle tai vaikka suojapensaaksi. Muistathan käyttää myös sen ihanan makeita marjoja keittiössäsi ryydittämään omia ja ystäviesi makuhermoja!