Aromikkaat isomarjaiset kotipuutarhan vadelmat

20.4.2015

Vadelma maistuu makeimmalta vastapoimittuna. Kun poimit vatut kotipihalta, marjat pysyvät ehjinä ja tuoreina. Istuta jalostettuja puutarhavadelmia. Niiden marjat ovat selvästi kookkaampia ja sato runsaampi kuin luonnonvaraisilla vatuilla.

Mehukkaita, auringon kypsyttämiä vadelmia voit poimia jo heinäkuussa. Satokausi on pitkä, sillä saat tuoreita syöntimarjoja omasta puutarhasta pitkälle elokuuhun. Nelihenkiselle perheelle riittää yleensä 10 taimea eli viiden metrin pituinen vadelmarivi, josta saa kesässä satoa 10–20 litraa. Sato on runsaimmillaan noin kolmen vuoden kuluttua istutuksesta, mutta vadelma tuottaa marjoja jopa 10–15 vuotta.

Istuta vain terveitä taimia

Älä ota juurivesoja vanhasta kasvustosta, vaan hanki terveitä ja puhtaita tarkastettuja taimia. Kun perustat vadelmikon, poista lisäksi lähistöltä kasvintuhoojien valtaamat villivatut.

Vadelma marjoo monenlaisilla paikoilla, mutta sadosta tulee paras mahdollinen, kun kasvupaikka on tuulensuojainen ja aurinkoinen. Kalkitse tarvittaessa, sillä vattu suosii kevyttä kivennäismaata, jonka pH on 5,5–6,5. Kohopenkki parantaa lämpö- ja vesioloja. Tee penkistä 10–20 senttiä korkea ja metrin leveä. Istuta taimet 50–60 sentin välein. Voit kattaa penkin halutessasi esim. mustalla muovilla tai mansikkakankaalla.

Kun kasvualusta on istutettaessa rikkakasvitonta, peruslannoitettua ja -kalkittua, vadelma pärjää tulevina vuosina melko niukalla lannoituksella. Levitä tarvittaessa kloorittomia moniravinteisia lannoitteita.

Tue korkeat versot

Matalia, pensastavia lajikkeita kuten ’Maurin Makea’ ei välttämättä tarvitse tukea. Yleensä vadelmat kuitenkin pitää tukea, sillä pitkät versot saattavat kaatua ja murtua tuulessa tai lumen painosta. Tavanomaisessa pystytuennassa versot kasvavat kahden langan välissä, jotka on kiinnitetty tukitolppiin.

Ammattiviljelijöiden suosimassa V-tuennassa marjovat ja kasvuversot erotetaan toisistaan, jolloin marjat on erityisen helppo poimia. Keväisin satoa tuottavat versot taivutetaan vinoon sivuille ja sidotaan tukilankoihin. Kasvuversot saavat kasvaa vapaasti rivin keskellä.

Leikkaamalla satoisa kasvusto

Leikattu vadelmikko pysyy satoisana, terveenä ja helposti poimittavana. Leikkaa versot mieluiten varhain keväällä ennen kasvun alkamista.

Vadelman versot ovat kaksivuotisia. Ensimmäisenä vuonna ne kasvavat pituutta ja vasta toisena kesänä ne haaroittuvat, kukkivat ja marjovat. Sitten ne kuolevat. Poista seuraavana keväänä satonsa antaneet, kuolleet versot sekä vioittuneet ja rivin ulkopuolelle karanneet versot maata myöten. Pidä vadelmarivi 40–50 sentin levyisenä, ja jätä uusia satoa tuottavia versoja enintään 20 rivimetriä kohti. Voit lyhentää turhan korkeita versoja, jotta yletyt noukkimaan vaivatta ylimmätkin marjat.

Vinkki:

Kastele vadelmaa kuivina kesinä erityisesti raakileiden kehittyessä. Johda kasteluvesi maahan juuristolle, jotta kasvusto pysyy ilmavana ja kuivana. Torjut näin härmän ja harmaahomeen.

Teksti, piirros: Ella Räty