Ruokaa syreenipuun siimeksessä

30.4.2015

Moni hyötykasvi ja koristeellinen perenna tai pikkupensas viihtyy rungollisen syreenipuun alla. Latvuksen varjossa auringon pahin polte hellittää. Istuta lähimmäksi syreenin runkoa eniten varjoa sietävät matalahkot kasvit, kuten lehtoakileija ja kuunlilja, joka tuo ryhmään komeita lehtimuotoja. Myös raparperin lehdistö on komea. Mustaherukka sijoitetaan ryhmässä hieman edemmäksi syreenistä, jotta sille jää tilaa kasvaa korkeutta ja leveyttä. Etualan mansikka toimii maanpeittäjänä. Se voi olla pienimarjaista kuukausimansikkaa tai yhtä hyvin isomarjaista ’Ria’-puutarhamansikkaa – molemmat tuottavat satoa pitkin kesää. ’Rian’ kovapintainen marja kestää hyvin syksyn sateita. Ruohosipuli kukkineen on kaunis ravinto- ja reunuskasvi, jota kasvatetaan myös parvekeruukuissa ja ikkunalaudalla.

Istutussuunnitelma 6–7 m2:n alalle

Nro Taimia Tiheys
1. Syreeni, rungollinen 1 kpl 1 kpl/m2
2. Mustaherukka 1 kpl 1 kpl/m2
3. Puutarhamansikka 4 kpl 4 kpl/m2
4. Lehtoakileija 5 kpl 8 kpl/m2
5. Kuunlilja, esim. ’Francee’ 5 kpl 5 kpl/m2
6. Raparperi 1 kpl 1 kpl/m2
7. Ruohosipuli 5 kpl 10 kpl/m2
1.Syreeni (Syringa) voi olla mitä tahansa isokokoista lajia. Vaikkapa likusterisyreeni, joka kukkii muita myöhemmin heinäkuun alussa. Kermanvalkoiset, tuoksuvat kukat. 3–6 m. Vyöhykkeet I–V. 2.Mustaherukka (Ribes nigrum), marjat kypsyvät heinä–elokuussa. Korkeus noin 130 cm. Esim ’Öjebyn’ vyöhykkeet I–VI. 3. Mansikka (Fragaria).
4.Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) kukkii runsaasti kesä–heinäkuussa sinisin, valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin. Korkeus noin 60 cm. 5.Kuunlilja (Hosta) tarjoaa ehtymättömästi valinnanvaraa: kääpiömäisistä yli metrisiin jätteihin, vihreistä sinisiin ja keltaisiin; valkoisilla tai keltaisilla raidoilla tai läikillä. 6.Raparperi (Rheum x cultorum) on upea lehtikasvi, josta voi kerätä lehtiruoteja pitkin kesää. Poista kukinnot, jos haluat meheviä ruoteja. Lehdistö noin 100 cm.
7.Ruohosipuli (Allium schoenoprasum) kukkii runsaimmin kesäkuussa. Ruohomaiset lehdet pysyvät kauemmin vihreinä, kun leikkaat lakastuneet kukat. 20–30 cm.