Rhodot ja havut vihertävät aina

28.4.2015

Viileään puolivarjoon, hikevään ja lievästi happamaan maahan sopiva kasviryhmä koostuu upeasti kukkivista alppiruusuista ja havukasveista, jotka vihertävät vuoden ympäri. Taustalla kasvava rungollinen jalosyreeni ja tuijat tuovat ryhmään korkeutta. Jalosyreeni tulee sijoittaa niin, että sen latvus saa valoa ja sille saa antaa kalkkia. Pensaiden ja kuunliljojen alla ja edustalla maata peittää mattomainen rönsyansikka, jonka lehdet yleensä pysyvät vihreinä talven yli.

Istutussuunnitelma 8–10 m2:n alalle

Nro Taimia Tiheys
1. Jalosyreeni ’Charles Joly’ 1 kpl 1 kpl/m2
2. Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ 2 kpl 4 kpl/m2
3. Alppiruusu ’Royal Amaranth’ 1 kpl 2 kpl/m2
4. Alppiruusu ’Royal Lilac’ 1 kpl 2 kpl/m2
5. Kartio- tai pilarituija 2 kpl 1 kpl/m2
6. Marjakuusi 1 kpl 1 kpl/m2
7. Kääpiövuorimänty 1 kpl 4 kpl/m2
8. Sinikuunlilja 5 kpl 3–5 kpl/m2
9. Rönsyansikka 16 kpl 8 kpl/m2
1.Jalosyreeni ’Charles Joly’ (Syringa Vulgaris-Ryhmä), kerrannaiset kukat ovat sisäpuolelta roosat ja ulkoa purppuranpunaiset. Kukinta kesäkuussa. Korkeus 3–4 m. Vyöhykkeet I–III. 2.Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ (Rhododendron Lights-Ryhmä) puhkeaa kukkaan kesäkuun alussa. Tuoksuvat kelta-valkoiset kukat. Noin 100 cm. Vyöhykkeet I–III (IV). 3.Alppiruusu ’Royal Amaranth’ (Rhododendron) kukkii kesäkuussa. Royal-alppiruusut ovat perineet talvenkestävyytensä suomalaisilta lajikkeilta ja näyttävyytensä keskieurooppalaisilta serkuiltaan. Hidaskasvuinen, korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–III (IV).
4.Alppiruusu ’Royal Lilac’ (Rhododendron) kukkii kesäkuussa. Tiivis kasvutapa. 1,5–2 m. Vyöhykkeet I–III (IV). 5.Kartio- tai pilarituija (Thuja occidentalis) on tiheä ja kapealatvainen pihan peruskasvi. Korkeus noin 3-6 m, esim. ’Holmstrup’ menestyy vyöhykkeillä I–IV. 6.Marjakuusi (Taxus) on todellinen varjopaikan tummanvhreä havu. Leveitä, pilarimaisia ja pallomaisia sekä matalia ja korkeita lajikkeita. Japaninmarjakuusi menestyy vyöhykkeillä I–IV (V).
7.Kääpiövuorimänty (Pinus mugo) pysyy pienenä leikkaamattakin. Se suosii valoista paikkaa. 0,5–1 m. Vyöhykkeet I–VI. 8.Sinikuunlilja (Hosta sieboldiana) suosii puolivarjoa, mutta pärjää paksussa mullassa auringossakin. Liilat tai valkoiset kukat heinä–elokuussa. Lehdistön korkeus noin 70 cm. 9.Rönsyansikka (Waldsteinia ternata) on jokapaikan peittoperenna. Keltaiset kukat touko–kesäkuussa. Korkeus 10–20 cm.