Pensasaidan kasvatus

9.4.2019

Pensaat rajaavat ja suojaavat pihaa tuulilta, pölyltä, meteliltä ja katseilta. Pensaat voi istuttaa vapaasti kasvavaksi ja kukkivaksi aidanteeksi – tai aidaksi, joka pysyy kapeana ja tiheänä leikkauksilla. Aidanteen ei tarvitse olla yhtä lajia; erikokoiset ja eri aikaan kukkivat koriste- ja marjapensaat tekevät aidasta luonnollisen näköisen ja kiinnostavan.

Aitataimet ovat paljasjuurisia tai astiataimia. Paljasjuurisia ja esipakattuja taimia istutetaan lepotilaisina keväällä ja syksyllä. Astiataimia voi istuttaa myös kesällä; astiataimien juuripaakku on läpijuurtunut ja pysyy koossa kun astia poistetaan. Aitataimia tarvitaan 3–4 kpl/metri. Aidan etäisyys kadun rajasta on vähintään 80 cm.

Tee kasvualustasta yhtenäinen, älä kaiva peräkkäisiä istutuskuoppia pohjamaahan. Kuopat etenkin tiiviissä savimaassa keräävät vettä, joka jäätyy ja tukahduttaa pensaiden juuret. Tee kasvualustasta vähintään 40 cm paksu, isot pensaslajit tarvitsevat 50–60 cm multaa. Muotoile savimaalla kasvualusta kohopenkiksi, jolloin vesi ei seiso maassa eikä vahingoita juuria. Poista rikkakasvien juuret huolellisesti ennen taimien istutusta. Peruslannoita ja -kalkitse vanha kasvualusta.

Pidä taimet varjossa ja kastele ennen istutusta. Upota paljasjuuristen ja esipakattujen taimien juuret vesiämpäriin pari tuntia ennen istutusta. Kastele myös astiataimet perusteellisesti.

Istutusleikkaus tehdään niukasti haarautuneille taimille keväällä; syksyllä istutetut taimet leikataan seuraavana keväänä. Lyhennä versot 10–15 cm:n korkeudelta. Leikkauksen ansiosta taimet haarautuvat hyvin ja aidasta tulee tiheä alhaalta saakka.

Istuta taimet 2–5 cm entistä kasvusyvyyttä syvemmälle, jotta juuristo ei kuivu ja juurenkaulan silmut puhkeavat herkemmin kasvuun. Oio juuret ja tiivistä multa polkemalla varovasti taimen ympäriltä. Juuriston on saatava pitävä kosketus maahan eikä taimi saa nousta maasta, kun sitä vetää kevyesti.

Kastele maa koko juuriston syvyydeltä, säistä riippuen 1–2 kertaa viikossa. Metriä kohden tarvitaan 20–30 litraa vettä. Tee kastelusyvennyksiä, mutta peitä kuopat syksyllä. Lopeta säännöllinen kastelu, kun taimet ovat juurtuneet maahan ja kasvattavat uusia versoja.

Rajaa ja kata juuristoalue. Esim. lankku pensasaidan ja nurmikon välissä estää heinien kasvun pensasriviin. Peitä maanpinta maisemointi- tai aitakankaalla tai 5–7 cm:n kuorike- tai hakekerroksella. Vehreän katteen saa matalista maanpeiteperennoista, kuten suikeroalpi. Katteet torjuvat siemenrikkakasvit sekä tasaavat lämpötilan ja kosteuden vaihtelua maassa.

Aitaa leikataan vuosittain, jotta se kasvaa tiheäksi ja pysyy noin 50 cm leveänä ja halutun korkuisena. 180 cm korkea pensasrivi antaa lähes täydellisen näkösuojan. Joka kevät pensaista poistetaan edellisen kesän kasvua niin, että aidan päälle jää 15–30 cm:n kasvu. Aita saa kasvaa leveyttä vuosittain max. 5 cm. Leikkaa aidan sivuja 2–3 kertaa kesällä ja jätä uutta kasvua 1–2 cm kullakin kerralla. Aita voi olla päältä tasainen tai harjakattomainen.

Vapaasti kasvava aidanne saa kasvaa ja kukkia esteettä. Siihen istutetaan yleensä isoja, hyvin haarautuneita astiataimia 1–2 kpl/metri; pienet taimet ja pensaslajit istutetaan tiheämpään kuin isot. Aidanteessa saa olla erikokoisia ja eri aikaan kukkivia pensaita – istuta kutakin lajia 3–5 taimea peräkkäin. Vanha aidanne uudistuu, kun siitä poistetaan vanhimpia versoja keväisin.