Istuta kohopenkkiin
Omenapuut kasvavat ja talvehtivat parhaiten 20–30 cm kohopenkissä, jossa juuret eivät kärsi syksyn märkyydestä. Etenkin savimailla kohopenkki on todella tärkeä.
Varmista pölytys
Kun istutat puutarhaan eri lajikkeita, omenapuiden pölyttyminen varmistuu ja sadosta tulee runsas. Taajama-alueilla pölytys ei yleensä ole ongelma, sillä naapuripihan omenapuu on riittävän lähellä toimiakseen pölyttäjänä.
Torju tuholaiset
Omenapuiden suojaaminen tuhohyönteisten vioituksilta parantaa puun terveyttä, ulkonäköä ja satoa. Öljypohjainen varhaiskevätruiskute tukehduttaa puussa talvehtivat tuholaiset. Torju tarvittaessa kukinnan jälkeen imemällä tuhoa tekevät hyönteiset, kuten kirvat ja kempit. Imentävioitusten kautta muumiotaudin sienirihmastokin kulkee omenan raakileeseen ja sadon pilaava tauti pääsee valloillensa. Käytä torjunta-ainetta, joka säästää tuholaisten luontaiset viholliset kuten leppäkertut. Luonnon pyretriinivalmisteet ovat turvallisia käyttää.
Tee Urea-ruiskutus syksyllä
Muumiotaudin ja omenaruven häätämiseksi ruiskuta puut ja maahan varisseet lehdet 5 % Urea-liuoksella syksyllä, kun lehdistä on varissut noin kolmasosa. Se kiihdyttää hedelmien ja lehtien lahoamista ja tuhoaa talvehtivat taudinaiheuttajat.
Suojaa runko halkeilulta
Kevätaurinko nostaa päivällä tumman puunkuoren lämpötilaa, mutta öisin on vielä pakkasta. Lämpötilan voimakas vaihtelu saattaa aiheuttaa rungon halkeilua, jolta vältyt maalaamalla puut kevättalvella rungonvalkaisuvalmisteella tai vaikkapa liitujauholla.
Puutarhuri Antti Varpula Lahdesta, 48 vuotta puutarhakauppaa.