Luonnonperennat puutarhassa

17.6.2012

Kestävät valinnat kotipihaan ja kesämökille – suomalaiset luonnonkasvit!

Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen tämän kevään kuusi perennaa ovat kotimaisia kesähelmiä. Kestäviä luonnonperennoja kannattaa kokeilla niiden helppouden ja luotettavuuden vuoksi.

Kotipuutarhassa ratkaistaan toisinaan visaisia kysymyksiä. Tontin maaperä saattaa osoittautua hankalaksi tai puutarhanhoitoon onkin suunniteltua vähemmän aikaa. Juuri silloin kannattaa tarttua kotimaisiin ja kestäväksi osoittautuneisiin kasveihin. Puutarhan peruskasveja voikin täydentää kauniilla suomalaisilla luonnonkasveilla
varmemmin kuin uusilla ja eksoottisilla tulokkailla. Tuloksena on helppohoitoinen ja kestävä, jopa ekologinen puutarha.

Kotipihan uskollisia kaunistajia ovat kasvit, joissa on nautittavaa alkukesästä talveen saakka. Heti lumen haihduttua puutarhassa tapahtuu. Kääpiökurjenmiekan terävät, miekkamaiset lehdet nousevat maasta, siperianunikon hennot kukinnot nostavat päätään ja muistuttavat meitä heinäarojen elämästä. Kesän edetessä mäkitervakot ja rantatädykkeet houkuttelevat kuumana kesäpäivänä keräämään kukkakimppuja tai ihastelemaan pieniä siivekkäitä hyönteisiä. Rantatädyke on oiva valinta veden äärelle mökkitontilla. Monista perennoista on tallella pakkasten tultua jännittäväksi kuivuneita suorastaan veistoksellisen kauniita siemenkotia.

Luonnonperennat viihtyvät kesämökilläkin

Kesän säät voivat olla yllättäviä. Luonnonperennat ovat luotettavia, sillä jos kesän aurinkoinen kausi porottaa kasvuston kuivaksi, ei se haittaa. Nämä kasvit selviytyvät kyllä. Varsinkin tulevina vuosina, kun ovat levinneet ja varistelleet kasvupaikalleen oman siemenpankkinsa. Pidä rikkaruohot kurissa ensimmäisenä kesänä ja kastele niin, että perennat pääsevät kunnolla juurtumisen alkuun. Älä poista kuihtuneita kukintoja, jotta kukkatarhasi voi levitä siemenistään. Seuraavina vuosina voit hoitaa luonnonperennatarhaasi lisäilemällä katteita ja jakamalla kasveja tarpeen mukaan.

Kotipihan suunnittelu ja ideoiminen on innostavaa ja omaan lähiympäristöön sijoittamista. Kannattaa pitää mielessä, että apuakin on suunnittelutyöhön. Viherrinki-myymälästä tavoittaa aina puutarha-alan ammattilaisen, jolta voit kysellä neuvoja.

Mäkitervakko

Viscaria vulgaris

Korkeus 20 – 40 cm, kukinta kesä – heinäkuussa. Mäkitervakko leviää hyvin. Sopii karuille paikoille ja kukkii runsaasti.

Kalliokielo

Polygonatum odoratum

Korkeus 20 – 40 cm. Kukkii touko – kesäkuussa. Kalliokedoille, pengermille, kivikkopuutarhaan. Kasvupaikka kuiva – puolikuiva, aurinkoon tai varjoon. Marjat myrkyllisiä.

Siperianunikko

Papaver croceum ’Gartenzwerg’

Värisekoitus, kukkii koko kesän. Leviää kylväytymällä. Korkeus 30 cm.

Rantatädyke

Veronica longifolia

Korkeus 30 – 80 cm, kukinta kesä-elokuussa. Kedot, niityt, rantaistutukset. Kasvupaikka kuiva tai kostea, jopa märkä. Aurinkoinen tai puolivarjoinen.

Kääpiökurjenmiekka

Iris pumila ’Sunshine’

Korkeus 25 – 40 cm. Kukkii kesä-heinäkuussa. Aurinkoinen kasvupaikka. Kuivahkoille paikoille sopiva, vaatimaton.

Ketoneilikka

Dianthus deltoides

Matalakasvuinen, aurinkoisten ja kuivien paikkojen kasvi. Vaivaton ja voimakkaasti leviävä laji. Lehdet tummanvihreitä pieniä ja kapeita. Kukinta hyvin runsas. Kivikot, niityt.