Kanadalaisten ruusujen taikaa

3.5.2017

Ruusujen jalostustyö Kanadassa on ollut vuosikymmeniä mittavaa. Ruusunjalostuksessa on pyritty yhdistelemään ryhmä- ja pensasruusuille ominaista kukan muotoa ja kukinnan toistuvuutta sekä hyvää talvenkestävyyttä ja kasvien terveyttä. Tavoitteena on ovat olleet lajikkeet, jotka kestävät talven Kanadan kylmimmissäkin osissa ja kukkivat sekä uusilla että edellisvuoden versoilla.

Ensimmäiset kanadalaiset ruusut tulivat markkinoille jo 1960-luvulla ja intohimoinen jalostustyö jatkuu edelleen. Erittäin kovan karsinnan ja korkeiden kriteereiden vuoksi uusia lajikkeita tulee tarjolle kuitenkin niukasti. Vanhat hyviksi havaitut lajikkeet ovat lunastaneet pysyvästi paikkansa ruusuharrastajien suosikkeina, kuten ’John Davis’ ja ’Henry Kelsey’.

Upeaa kukintaa koko kesä

Istuta unelmiesi ruusupenkki, joka kukkii ylväänä vuodesta toiseen eikä vaadi suurta hoitoa. Kanadalaiset ruusut ovat vastaus huolettomalle puutarhurille, joka haluaa nähdä pihassaan upeaa kukintaa juhannuksesta pitkälle syksyyn. Kanadalaiset ruusut ovat talvenkestäviä ja omajuurisia kuin pensasruusut, silti ne kukkivat pitkään ja upeasti kuin jaloruusut konsanaan. Vienosti tuoksuvia kukkia puhkeaa tauotta juhannuksesta syyskuun loppuun.

Helppohoitoinen ja huoleton

Kanadalaisten ruusujen leikkaustarve on vähäinen: poista keväällä vain kuivuneet versot. Hienoa näissä ruusuissa on myös omajuurisuus. Jos versot paleltuvat talven aikana, kasvattaa pensas keväällä uudet, jotka kukkivat jo samana kesänä! Koko kasvi on siis samaa lajia, ei juuristosta nousevia villiversoja riesana.

Helli ruusuja auringolla

Ruusut viihtyvät parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja tuulensuojaisalla paikalla. Kasvualustan tulee olla ravinteikas, runsasmultainen ja kalkittu. Kasvualustan syvyys n. 50 cm. Omajuuriset ruusuntaimet istutetaan vain muutama sentti entistä syvempään.  Muotoile istutuspaikalla maa niin, ettei vesi jää vaivaamaan kasvien juuria syksyllä.

Ruusut ovat edukseen ryhmänä. Istuta hillityn kaunis yhden lajikkeen ruusupenkki tai kesäisen iloinen värikimara. Voit yhdistellä samaan istutukseen myös perinteikkäitä perennoja kuten kurjenmiekkoja tai maanpeitoksi suikeroalpia. Mainio yhdistelmä ovat samanlaisella kasvupaikallakin viihtyvät ruusut ja sirot kärhöt.

Ruusu rakastaa ravinteita

Pitkään kukkivilla ruusuilla kukinnasta tulee runsaampi, kun ravinteita on tasaisesti saatavilla. Lisää keväällä kompostia kasvualustaan, ja anna lisäravinteita kesän aikana kastelulannoituksena. Mutta lopeta lannoitus ajoissa syyskesällä, jotta ruusut lopettavat kasvun syksyllä ajoissa ja talvehtiminen varmistuu.

Vastustamaton valikoima kanadalaisia ruusuja

Kanadalaisissa ruusulajikkeissa on runsaasti eri värejä ja korkeuksia. Osa on matalia, ryhmäruusumaisesti kasvavia, toiset keskikorkeita pensasruusun mallisia ja mukaan mahtuu myös korkeita lajikkeita, joita voi kasvattaa korkeina pensaina tai ohjata versot tukeen köynnösruusun tavoin. Olemme poimineet jokaisesta kasvutavasta parhaita lajikkeita tarjolle myymälöihimme.

Vinkki:

Koko kesän jatkuva upea kukinta kuluttaa runsaasti ravinteita. Ravinnevajauksesta kärsivä ruusu ei jaksa kukkia ja kasvaa. Anna kanadalaisille ruusuillesi kevätlannoituksen lisäksi lisälannoitusta juhannuksen tietämissä. Näin kukinta jatkuu runsaana syksyyn saakka.


’William Baffin’

Puolikerrotut, hyväntuoksuiset kukat ovat 6-7 cm halkaisijaltaan. Kukinnoissa on jopa 30 kukkaa. Kukkii koko kesän. Yksi kestävimmistä punaisista köynnösruusuista. Versot saavuttavat 2-3 m korkeuden.


’Morden Amorette’

Matala, vain 40–60 cm ja hyvin tiheäkasvuinen. Karmiininpunaiset 7-8 cm leveät kerrannaiskukat muutaman kappaleen ryhmissä. Klassinen kaunotar. Tuoksu makean parfyymimainen.


’Morden Blush’

Pyöreähkö, 60–90 cm korkea pensas. Vaaleanpunaiset kerrotut kukat tuoksuvat miedosti omenalle ja parfyymille. Romantikon unelma lajike. Lehdet nahkamaiset ja kiiltävät. Kestää hyvin kuivuutta.


’Morden Centennial’

Voimakas- ja pystykasvuinen, 100–120 cm korkea. Sopii myös yksittäispensaaksi. Kukat kerrotut, tumman roosat, kevyesti tuoksuvat. Yksi suosituimmista lajikkeista.

 


’Morden Fireglow’

Matalakasvuinen, noin 60–80 cm. Huomiota herättävät oranssinpunaiset kukat useamman kukan tertuissa. Kukat ovat melkein itsevalaisevat hämärtyvässä kesäillassa.


’Prairie Joy’

Tukevaversoinen ja vähäpiikkinen, noin 120 cm korkea. Kukat ruusunpunaiset. Kookkaana sopii myös yksittäispensaaksi. Kaunis, terve ja rehevä lehdistö sateisenakin kesänä.


’John Davis’

Pystykasvuinen, 2–2,5 m korkea pilari- tai köynnösruusu. Kukat vaaleanpunaiset, kerrotut ja miedosti tuoksuvat. Erittäin talvenkestävä. Kaunis myös korkeana pensaana.


’Henry Kelsey’

Upea 2–2,5 m korkea köynnösruusu. Karmiininpunaiset, voimakkaasti tuoksuvat kerrannaiskukat suurina ryppäinä. Kaunis kiiltävä lehdistö. Voi kasvattaa myös korkeaksi pensaaksi.


´Hope for Humanity´

Kukat hyvin tummanpunaisia, näyttävinä terttuina. Kukkii keskeytyksettä heinäkuun lopusta syyskuun loppuun. Korkeus 80–100 cm. Nimetty Kanadan Punaisen ristin 100-vuotisjuhlan kunniaksi.


´J.P. Connell´

Nuput kauniin sitruunankeltaiset, kukat kermanvalkoiset. Vähäpiikkinen, pystykasvuinen 100–120 cm korkea. Sopii myös yksittäispensaaksi. Kestää pitkään maljakossa.