Istutusohjeita monivuotisille kukille

15.6.2012

Perennat

  1. Huolehdi, että perennojen kasvualusta on puhdas monivuotisista rikkakasveista.
  2. Perennat voit istuttaa kasvatussyvyyteen tai pari senttiä syvempään. Ole kuitenkin tarkkana pioneita istuttaessa, sillä useimmat pionit eivät pidä liian syvästä istutuksesta. Pionin juurakot kukkivat nopeimmin, kun ne istutetaan 2-3 sentin syvyyteen. Liian syvälle haudatut juurakot kasvattavat kyllä lehtiä, mutta kukintaa voi joutua odottamaan useamman vuoden. Myös kurjenmiekat hyötyvät istuttamisesta lähelle maanpintaa.
  3. Eristä perennaryhmä ympärillä olevasta nurmikosta ja kulkuväylistä kanttaamalla, maahan upotetuilla reunuskivillä, laudalla tai reunanauhalla. Perennaistutukseen sekaan levinnyt nurmikko on hankala poistaa.
  4. Muista kastella. Perennoilla on istutusvuonna pienet juuristot, joten kuivalla kaudella kannattaa uutta perennapenkkiä kastella, näin kasvuunlähtö varmistuu ja taimet jaksavat kasvaa kaunistamaan pihaa jo ensimmäisenä kesänä.

Sipulikasvit

  1. Kukkasipulien istutusajankohdan nyrkkisääntö on, että keväällä kukkivat lajit istutetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä. Malta odottaa syksyllä ilmojen viilenemistä ennen sipuleiden istuttamista, jotta ne eivät ’karkaa’ kasvuun ennen talven tuloa.
  2. Oikea istutussyvyys on 3-4 kertaa sipulin korkeus. Lajikohtaisen istutusajan ja -syvyyden voi tarkistaa sipulipussissa olevasta ohjeesta.