Alppiruusujen hoidon ABC

8.6.2012

  1. Suurin osa alppiruusuista viihtyy puolivarjoisalla kasvupaikalla. ”Jakut” eli Yakushimanalppiruusut (Rhododendron degronianum ssp. yakushimanum), voi istuttaa myös aurinkoiselle mutta ei paahteiselle paikalle.
  2. Valitse kasvupaikaksi turve- ja humuspitoinen sekä soralla kevennetty maa. Maanparannukseen sopii Kekkilän Havu-Rodomulta, jota saa 50 l:n säkeissä.
  3. Älä kalkitse kasvualustaa, sillä alppiruusut pitävät hapahkosta maasta (pH 5-5,5).
  4. Varmista että istutuspaikalla ei seiso vesi keväisin tai syksyisin.
  5. Älä päästä kasvualustaa koskaan kuivumaan kokonaan. Alppiruusun juuristo on pieni ja se sijaitsee lähellä maanpintaa, joten se kärsii herkästi kuivuudesta.
  6. Kata maanpinta haihdunnan vähentämiseksi. Katetta levitetään koko juuristoalueelle tasaisena 10 cm:n paksuisena kerroksena.
  7. Muista kastella kuivina kausina (myös syksyllä), jotta kukka- ja lehtinuput kehittyvät normaalisti. 20-30 l vettä pensaalle on sopiva kerta-annos.
  8. Käytä lannoitukseen Kekkilän Havu-Rodoravinnetta, joka säilyttää kasvualustan happamana. Anna lannoitetta kasteluveteen sekoitettuna roudan sulamisesta heinäkuun alkupuolelle saakka 2-3 kertaa kuukaudessa.
  9. Suojaa keväällä aurinkoisella paikalla kasvavat alppiruusut kevyesti varjostusverkolla tai säkkikankaalla. Ikivihreät alppiruusut haihduttavat vettä auringonpaisteessa, mutta eivät saa täydennystä vesivarastoihinsa jäätyneestä maasta. Suojat asennetaan paikoilleen viimeistään helmi–maaliskuussa ennen aurinkoisia kevätpäiviä.

Vinkki:

Poista kuihtuneet kukat kukinnan jälkeen. Näin joudutat uusien versojen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa, kun kasvin voimia ei kulu siementen tekemiseen. Samalla pensas siistiytyy edustuskuntoon. Kuihtunut kukka napsahtaa näppärästi poikki lehtihangasta sormivoimin.

Vinkin antoi puutarhuri Lauri Sydänmaa, Puutarhatalo Sydänmaa, Riihimäki