Ylöspäin kurkottavat, kapeat pilaripuut mahtuvat jopa kaikkein pienimpiin tiloihin, kuten muutaman kymmenen neliön rivitalopihalle tai kadun varteen. Kapealatvaiset puut eivät varjosta liikaa naapureitaan. Niiden juurella voi kasvattaa melkein mitä tahansa: yrttejä, vihanneksia, kukkia, köynnöksiä ja matalia pensaita.
Pilaripuiden hoito on hyvin helppoa. Leikkaustarve on minimaalinen – yleensä riittää kun puista poistetaan vioittuneet ja kuivuneet oksat sekä mahdolliset juurivesat. Kun kasvualusta on istutuksesta lähtien noin 60 cm syvä ja hyvin vettä läpäisevää, peruskalkittua ja -lannoitettua multaa, puille annetaan lannoitetta ja kalkkia seuraavan kerran vasta noin viiden vuoden kuluttua.
Amelanchier alnifolia
Marjatuomipihlaja ’Obelisk’
Vyöhykkeet I–VI
Kapealatvainen, noin 3-metriseksi kasvava ’Obelisk’ on koriste- ja hyötykasvi samassa paketissa. Se kukkii valkoisin tertuin touko–kesäkuussa. Kukat näyttävät tuomen kukilta, mutta tuoksuvat kuin pihlaja. Jo keskikesällä puusta voi poimia makeita, mustansinisiä marjoja. Sellaisenaan hyvältä maistuvat marjat käyvät hyvin myös leivontaan sekä mehu- ja hilloseoksiin. ’Obelisk’ on talvenkestävä linjalla Rovaniemi–Suomussalmi eli vyöhykkeillä I–VI.
Amelanchier canadensis
Kanadantuomipihlaja ’Rainbow Pillar’
Vyöhykkeet I–V
Pystyoksainen ”sateenkaaripilari” on saanut nimensä syysväristä, joka loimottaa samanaikaisesti tulenpunaisena, oranssina, keltaisena ja vihreänä. Varhain keväällä katseet kerää kukinta: lumivalkeat, pihlajalle tuoksuvat kukkatertut avautuvat ennen lehtiä. Lehdet punertavat keväällä. Heinä–elokuussa valmistuvat mustansiniset, syötävät marjat. Noin 4 m korkea ja 2,5 m leveä monikäyttöpuu on talvenkestävä Oulun paikkeille, vyöhykkeillä I–V.
Sorbus-hybridi
Pylväspihlaja ’Autumn Spire’
Vyöhykkeet I–V
Pilarimainen puu on lumoavin syyskesällä, kun sitruunankeltaiset marjatertut ja tulipunainen lehdistö loistavat rinta rinnan. Kesäkuussa puuta koristavat isot valkoiset kukinnot. Korkeus 4–5 m, leveys vain 1–1,5 m. ’Autumn Spire’ tunnetaan myös lajikenimellä ’Flanrock’; se syntyi Irlannissa sitruunapihlajan siemenestä. Talvenkestävä arviolta Oulun korkeudelle asti, vyöhykkeillä I–V.