Luumuruusu ’Karpatia’

9.4.2018

Tämän ruusun kukinta ei suuremmin herätä huomiota. Mutta syksyllä pensas kerää taatusti ihailijoita, kun oksat notkuvat hehkuvan punaisten kiulukoiden painosta.

’Karpatia’-luumuruusu onkin erinomainen valinta puutarhaasi, jos haluat hyödyntää ruusupensaan terveellisen ja maukkaan sadon. Se tuottaa runsaasti todella isoja ruusunmarjoja, jotka ovat kuin punaposkisia luumuja. Täysikasvuisesta pensaasta saat poimia jopa 5 kg kiulukkasatoa.

Marjojen malto on paksu ja makea – aivan ihanteellinen ruusunmarjahilloon! Ruusunmarjoissa on erityisen paljon A- ja C-vitamiinia, karotenoideja ja kuitua.

Vaaleanpunaiset, yksinkertaiset, vienosti tuoksuvat kukat avautuvat kesäkuussa.  ’Karpatia’ on kuitenkin oikea monikäyttökasvi, sillä myös terälehdet voi nauttia vaikkapa sokerilla kuorrutettuna tai niillä voi koristella salaatit, juomat ja leivonnaiset

Villiruusun voimaa uhkuva luumuruusu on nopea ja voimakaskasvuinen, mutta tekee niukasti juuriversoja. Vajaan 2 metrin korkuinen pensas sopii yksittäispensaaksi, aidanteeseen ja ryhmiin. Kasvupaikan suhteen vaatimaton, mutta aurinkoisella paikalla sadosta tulee runsain ja kiulukat kypsyvät jo varhain syksyllä. Ruska-aikaan kelta-punaisena hehkuva pensas kestävä suurin piirtein linjalla Vaasa–Joensuu eli vyöhykkeillä I–III (IV).