Kukkivat pensaat

9.4.2019

Kesä–heinäkuussa kukkivat jasmikkeet ja syreenit ovat puutarhan ihanimmin tuoksuvia pensaita. Nämä lajikkeet ovat hyvin kestäviä, terveitä ja rehevän peittäviä. Helppohoitoisina ja kestävinä niitä ei tarvitse leikata jatkuvasti eikä suojata pakkasilta tai kevätauringolta. Jasmikkeet ja syreenit viihtyvät parhaiten auringossa tai puolivarjossa, tuoreessa, kalkitussa ja ravinteikkaassa maassa. Istuta pensaat ryhmiin tai aidanteeksi, jolloin väleihin ei jää nurmettuvia kaistaleita ja pihan hoito helpottuu.

Loistojasmike  ’Tähtisilmä’ ja kaarisyreeni ’Veera’ ovat FinE-koristepensaita. FinE-kasvi on Suomessa tutkittu, ilmastollisesti kestävä ja terve, lajikeaito, käyttö- ja koristearvoltaan hyvä puutarhakasvi. Se lisätään testatuista emokasveista, jotka on puhdistettu kasvintuhoojista.

 

Pikkujasmike ’Snowbelle’

Philadelphus lemoinei

Sitrukselle tuoksuvat valkoiset kerrannaiskukat ovat suurikokoiset, noin 5–6 cm. Tuuhea, matalahko pensas puhkeaa kukkaan yleensä heinäkuussa alussa. Kukinta kestää pari viikkoa pilvipoutaisella säällä. Kevyt varjo helteillä pidentää kukintaa. Korkeus 1–1,5 m. Vyöhykkeet I–III.

Loistojasmike ’Tähtisilmä’ FinE

Philadelphus lewisii

Valkoiset kukat kuin kesäinen poutapilvi. Ihana jasmikkeen tuoksu leijuu ilmassa kesä–heinäkuun vaihteessa. Pensas tiheä ja kaarevaoksainen, täysikokoisena 2–3 m korkea. Talvenkestävä Rovaniemen korkeudelle saakka, vyöhykkeet I–VI.

Isabellansyreeni ’Holger’

Syringa Preston-Ryhmä

Puhtaanvalkoiset, pystyt, 10–20 cm pitkät kukinnot avautuvat Etelä-Suomessa kesäkuun puolivälissä. Pensas on hyvin säännöllinen, tiheä ja pyöreähkö; ei tee juurivesoja. Korkeus 3–4 m. Kotoisin Espoosta, mutta menestyy hyvin pohjoisempana. Vyöhykkeet I–VI.

Kaarisyreeni ’Veera’ FinE

Syringa x josiflexa

Kukinto nuppuvaiheessa tummanpunainen, avoimena vaaleampi ja punavioletti. Kärjestä nuokkuvat, isot kukinnot avautuvat kesäkuun lopulla. Tasainen ja tiheä kasvutapa, korkeus 3–4 m. Erittäin kestävä lajike Sotkamosta. Vyöhykkeet I–VI (VII).

Puistosyreeni ’Julia’

Syringa x henryi

Roosa kukinto on jopa 30 cm pitkä ja 15–20 cm leveä! Kevyesti nuokkuvat kukinnot avautuvat kesäkuun lopulla. Korkeus 2–4 m. Erittäin kestävä lajike Etelä-Pohjanmaalta Närpiöstä. Vyöhykkeet I–VII.