Koristeomenapuut

24.5.2020

Koristeomenapuut vetävät kukkaloistossaan vertoja jopa kauneimmille koristekirsikoille! Upea ja runsas keväinen kukinta, punertavat lehdet ja myöhemmin syksyllä oksilla nuokkuvat koristeelliset hedelmät tarjoavat ihasteltavaa koko kesäksi. Koristeomenapuiden kauneuteen yhdistyy myös hyöty, sillä joidenkin lajikkeiden, kuten esimerkiksi paratiisiomenapuu ’Dolgo’n hapokkaat hedelmät sopivat mainiosti talouskäyttöön, kuten hilloihin ja mehuihin.

Koristeomenapuu kannattaa istuttaa pihan paraatipaikalle. Sirot lajikkeet sopivat hyvin myös osaksi kasviryhmiä. Parhaiten koristeomenapuut viihtyvät runsaassa valossa, syvämultaisessa ja kalkitussa kasvualustassa. Puut kasvavat lajikkeesta riippuen 3–6 metrin korkuisiksi. Talvenkestäviä lajikkeita löytyy Pohjois-Suomeen saakka. Viherrinki-myymälöistä löydät runsaan valikoiman muitakin kotipuutarhaan hyvin soveltuvia lajikkeita.

Vuoden 2021 Ihana Piha-tuotteet: Purppuraomenapuut ’Hopa’ ja ’Musta Rudolf’

Purppuraomenapuu ’Hopa’

Malus Purpurea-Ryhmä

Vaalean liilanpunainen kukkarunsaus lumoaa kevätkesällä. Kukka on 4–5 cm leveä ja keskeltä tähtimäisesti vaaleakuvioinen. Nuoret lehdet punertavat pronssin tavoin, mutta kesäksi ne vihertyvät. Hedelmät ovat parisenttiset, punaiset, varjopuolelta kellanpunaiset. Hopa tarkoittaa kaunista sioux-intiaanien kielellä. Lajike esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 1920 Etelä-Dakotan maanviljelyn koeasemalla Yhdysvalloissa. Puu on aluksi melko pystyoksainen, myöhemmin latvus levenee. Koristeomenapuu suosii tuoretta, runsasravinteista maata. Korkeus noin 4–6 m. Vyöhykkeet I–IV.

Purppuraomenapuu ’Musta Rudolf’

Malus Purpurea-ryhmä

Tämän siron purppuraomenapuun tumman viininpunainen ja kauniisti liuskainen lehdistö tekee ’Musta Rudolfista’ ainutlaatuisen. Lehdet vihertyvät kesän aikana hieman. Touko–kesäkuussa latvus täyttyy vienosti tuoksuvista pinkeistä omenankukista, joista kehittyy loppukesällä 1,5 cm:n kokoiset hedelmät. Punaiset pikkuomenat koristavat oksia syystalvella, kun lehdet ovat jo varisseet. Koristeomenapuu suosii tuoretta, runsasravinteista maata. Korkeus noin 3–5 m. Vyöhykkeet I–IV.

Purppuraomenapuu ’Makamik’

Malus Purpurea-ryhmä 

Purppuraomenapuu ’Makamik’ on hillittykasvuinen koristeomenapuu, jonka tummanpunaiset, hieman lilaan taittavat ja makealta tuoksuvat kukat ovat 5 cm leveitä. Lehdet ovat puhjetessaan punertavia, mutta muuttuvat vihreiksi kasvukauden edetessä. Pienet, kirkkaanpunaiset hedelmät koristavat puun oksia loppukesästä syksyyn. Menestymisvyöhykkeet I-V.

Paratiisiomenapuu ’Dolgo’

Malus Prunifolia-ryhmä

Paratiisiomenapuu ’Dolgo’ on hillittykasvuinen ja pienikokoinen puu, joka sopii erinomaisesti pölyttäjäksi muille omenapuille. Kukkii runsaasti valkoisin kukin. Koristeelliset, kirsikanpunaiset pikkuhedelmät antavat mehuihin ja sekä hilloihin kauniin punaisen värin. Lehdet ovat syksyllä kauniin keltaiset. ’Dolgo’ on lajikkeena terve ja erityisen talvenkestävä. Menestymisvyöhykkeet I-VI.