Kevään loistavimmat atsaleat

16.4.2023

Kevätauringon valo ja lämpö avaavat atsaleapensaiden pulleat nuput. Avoimet kukat ovat kuin satumaisen suuria ja värikkäitä, eksoottisia perhosparvia. Kevät on yhtä kukkaloistoa, kun puutarhassa kukkii ensin varhain toukokuussa violetti kanadanatsalea (Rhododendron canadense). Touko–kesäkuun vaihteessa avautuvat puistoatsaleojen (Rhododendron Knapp Hill -lajikkeet) suuret pallomaiset kukinnot. Pian kukkien lomaan puhkeavat myös heleänvihreät lehdet, jotka tarjoavat värien ilotulituksen toistamiseen syksyllä lehtien saatua hehkuvan ruska-asun.

Atsaleat viihtyvät sekä auringon porotuksessa että puolivarjossa. Ihanteellinen maa on tuoretta tai kosteahkoa, kuohkeaa ja runsasmultaista turvetta eikä sitä kalkita. Atsaleoja ei tarvitse varjostaa kevättalvella, sillä lehdet varisevat talven tullen. Leikkaus on helppoa: poista tarvittaessa vain kuivuneet ja vaurioituneet versot. Kata atsalean kasvualusta happamalla puukuorikkeella tai neulasilla.

Vinkki:

Istuta atsalean seuraksi happaman maan kasveja, kuten alppiruusuja, havuja ja hortensioita sekä happamassa maassa viihtyviä matalia maanpeiteperennoja.

Kanadanatsalea, Rhododendron canadense

Sirokasvuinen pensas kukkii perhosmaisin sinivioletein pikkukukin jo toukokuun puolivälissä, lehdettömänä ennen muita atsaleoja. Lehdistö on sinertävän harmaa, ruska-aikaan hehkuvan punainen. Maailman pohjoisin atsalea on vaatimaton hoidon ja kasvupaikan suhteen ja sopeutuu erinomaisesti Suomen ilmastoon. Korkeus 50–100 cm. Vyöhykkeet I–V (VI).

Puistoatsalea ’Anneke’

Keltaiset, tuoksuvat, lähes 10 cm suuret kukat. Lehtien syysväri on pronssin oranssi. Talvenkestävyydeltään parhaimpia puistoatsaleoja. Pystykasvuinen, korkeus 100–200 cm.

Puistoatsalea ’Feuerwerk’

’Feuerwerk’ sädehtii kukkiessaan kuin kirkkaan oranssi ilotulitus. Kukat tuoksuvat hyvälle. Samaan aikaan kukkien kanssa puhkeava lehdistö leimuaa syksyllä oranssinpunaisena. Ryhdikkään pysty, 100–150 cm.

Puistoatsalea ’Homebush’

Ruusunpunaiset puolikerrotut kukat muodostavat jopa 16 kukan pallon. Lehdistö avautuu täyteen kokoonsa kukinnan jälkeen ja hehkuu syksyllä tulen tavoin. ’Homebush’ on palkittu useasti maailmalla. 120–150 cm.

Beautiful red rhododendron (azalea) in the garden. Summer time

Puistoatsalea ’Nabucco’

Punaiset, 6–7 cm leveät kukat hehkuvat kevätkesällä kilpaa auringon kanssa. Lehdet vivahtavat puhjetessaan pronssiin, syksyllä ne ovat punakeltaiset. 120–150 cm. Kestävä Keski-Suomessa saakka. Vyöhykkeet I–III (IV).

Puistoatsalea ’Oxydol’

Valkoisissa, suurissa (7-8 cm), kevyesti tuoksuvissa kukissa on kontrastina oranssinkeltaisia laikkuja. Lehdet syksyllä pronssinsävyiset. Pensas pystyn kapeahko, 100–120 cm. Pakkasenkesto -30°C. Vyöhykkeet I–III.