Kanadalaiset ruusut

25.4.2013

Juhannukselta syksyyn kukkivat kanadalaiset ruusut ovat maailmankuuluja kestävyydestään ja terveydestään. Ne pärjäävät ilman talvisuojaa ja ainaista saksimista. Kanadalaiset ruusut on varta vasten jalostettu kylmään ilmastoon, ja kestävimmät lajikkeet menestyvät Oulun korkeudella. Talvisuojausta ei tarvita, kun lumi peittää maan. Erityisen ankarana talvena versot saattavat paleltua, mutta omajuuriset taimet kasvattavat juuristosta uudet versot.

Nämä ruusut kukkivat jatkuvasti kesäkuusta syyspakkasiin tai remontoivat eli  uusivat kukintansa kesän mittaan. Vienosti tuoksuvat kukat kehittyvät sekä uusiin että vanhoihin versoihin, joten pensaan voi leikata halutessaan vaikka maata myöten keväällä – silti ruusu kukkii jo samana kesänä. Epätoivottuja villiversoja ei synny, sillä omajuuriset taimet ovat yhtä ja samaa lajiketta juurista oksankärkiin. Sokerina pohjalla: kanadalaiset ruusut sietävät hyvin kasvitauteja, kuten ruusunhärmää ja mustalaikkua.

Kanadalaiset, matalakasvuiset pensasruusulajikkeet näyttävät saatujen viljelykokemusten perusteella kestävän talvea paremmin kuin perinteiset, keskieurooppalaiset ryhmäruusut. Useimmat lajikkeista voivat kasvaa rehevämmiksi kuin ryhmäruusut, mutta jäävät kuitenkin matalammiksi kuin monet perinteiset pensasruusut. Yleensä ne kasvavat Suomen ilmastossa vähän korkeammaksi kuin jalostaja lajiketiedoissa ilmoittaa. Talvenkestävyys on erinomainen, voimme suositella lajikkeita vyöhykkeille I-IV (V).

Ruusujen talvenkestävyyttä edesauttaa niiden jalostuksessa käytettyjen pohjoisamerikkalaisten ruusujen alkuperäislajien kestävyys. Ja jos versoja paleltuu talven aikana, pensas kasvattaa uudet, jotka kukkivat jo samana vuonna. Tärkeä ominaisuus näillä lajikkeilla onkin taimien omajuurisuus. Taimet on lisätty pistokkaista, jolloin kaikki kasvu juurista latvaan on samaa kasvia.

Kanadalaiset ruusulajikkeet viihtyvät ja kukkivat parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja tuulilta suojatulla paikalla. Hyvä kasvualusta on ravinnerikas, runsasmultainen ja kalkittu. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa ja turvetta. Istutuskuopan pohjalle voi myös lisätä kompostimultaa sekä hitaasti liukenevaa sarvilastujauhetta. Ruusujen juuristo on voimakaskasvuinen, joten kasvualustan syvyyden tulisi vähintään olla 50 cm. Maan tulee läpäistä pintavedet hyvin, vesi ei saa jäädä seisomaan ruusujen tyville. Tarvittaessa maa on salaojitettava.

Keväällä kanadalaisia ruusuja leikataan talvehtimisen mukaan. Voimakasta alasleikkausta ei tehdä, ellei se ole välttämätöntä. Ruusuista poistetaan vain paleltuneet ja kuivuneet oksat. Talvehtineita oksia lyhennetään, mikäli ne ovat honteloita ja pitkiä. Kesällä kuihtuneet kukat leikataan muutamaa lehtihankaa alempaa pois. Se edistää uusien kukkaversojen kasvua.

Kevään 2021 Ihana Piha-tuote:

’Winnipeg Parks’

Kirsikanpunainen, makeasti tuoksuva ruusukuningatar on suomalaisten ruusuharrastajien suursuosikki. Se sai parhaimmat pisteet talvenkestävyyskokeessa, jossa verrattiin kanadalaisia ruusuja. Lajike lumoaa tauottomalla kukkarunsaudellaan kesäkuun lopulta syyskylmiin ja kauniilla lehdistöllään. Lähes piikittömiltä oksilta on helppo poimia kukkia. 70–80 cm korkea pensas talvehtii lumen suojassa Pohjois-Suomessa V-vyöhykkeellä saakka. Vaikka versot paleltuisivat jonain talvena maata myöten, omajuurinen taimi kasvattaa uudet versot maan alta.

Viherringin kanadalaisten ruusujen valikoima

’Morden Blush’

Kerrotut, hennon vaaleanpunaiset kukat ovat jalomuotoiset ja 8 cm leveät. Tuoksu vivahtaa omenaan ja parfyymiin. Kukkii juhannuksesta syyshalloihin. Kuivuutta ja tauteja kestävä pensas on pyöreähkö. Korkeus 80 cm.

’Morden Centennial’

Upeat kerrotut, voimakkaan ruusunpunaiset, 8 cm:n kukat tuoksuvat kevyesti kuin hienoin parfyymi. Pääkukinnat kesä–heinäkuussa ja syyskesällä. Melko taudin- ja sateenkestävä. Hieno jopa yksittäispensaana. Korkeus 100–120 cm.  Yksi suosituimmista lajikkeista.

’Frontenac’

Puolikerrotut, vaihtelevan violetinpunaiset, lähes 10 cm leveät kukat tuoksuvat miedosti. Runsas pääkukinta heinäkuussa ja uudelleen loppukesällä. Erityisen taudin- ja kylmänkestävä. Korkeus 90–100 cm.

’Lambert Closse’

Puolikerrotut, sateenkestävät, 8 cm leveät kukat ovat nuppuisina liilanpunaiset, avoimina vaaleanpunaiset. Makea keskivahva tuoksu. Kukkii jatkuvasti koko kesän. Erittäin terve, kiiltävät tummat lehdet. Korkeus 70–90 cm.

’Morden Sunrise’

Kullankeltuainen-persikan värinen. Voimakkaasti tuoksuvat ja kestävä kukat. Erittäin pitkään kukkiva ns. remontoiva lajike. Korkeus 60-80 cm.

’Morden Fireglow’

Erittäin näyttävä, heleän oranssinpunainen ruusu, melkein itsevalaiseva hämärässä. Matalakasvuinen. Korkeus 60 – 80 cm.

’Champlain’

Erittäin runsas kukinta juhannuksesta myöhään syksyyn. Voimakkaan tumman punainen. Tertuissa jopa 30 kukkaa. Kevyesti tuoksuva. Korkeus n. 100 cm.