Hunajamarja

9.4.2018

Helppohoitoinen, terve, varmasatoinen, hyvänmakuinen, erittäin terveellinen ja monikäyttöinen. Hunajamarjalla on niin paljon ylivertaisia ominaisuuksia, että toivomme sen viljelyn ja käytön huomattavasti lisääntyvän suomalaisissa kotipuutarhoissa.

Satoa jo kesäkuussa

Hunajamarjan varhainen kukinta keväällä sietää jopa -8 asteen pakkasen, joten se on erittäin satovarma kasvi meidän vaihtelevissa olosuhteissamme. Makeat ja mehukkaan herkulliset marjat alkavat kypsyä jo kesäkuulla ennen mansikkaa.

Monikäyttöinen vitamiinipommi

Hunajamarjaa kutsutaan ikuisen nuoruuden marjaksi ja siinä onkin moninkertainen määrä vitamiineja sekä antioksidantteja esimerkiksi mustikkaan verrattuna. Tätä vitamiinipommia on viljelty kaupallisesti jo vuosikausia mm. Venäjällä ja Kanadassa.

Hunajamarjan maku on hedelmäisen kirpeä. Se maistuu kuin vadelman, pensasmustikan ja mustaherukan risteytykseltä. Hauskan pitkulaiset marjat sopivat sellaisenaan syötäviksi, leivontaan, jälkiruokiin, hilloihin ja mehuihin sekä pakastukseen. Satoa tulee jopa 5 kg/pensas.

Terve ja helppohoitoinen pensas

Hunajamarjapensas on täysikasvuisena 1–1,5 m korkea, leveyttä noin metri. Pensas on nopeakasvuinen, melko vaatimaton kasvupaikan suhteen ja sen leikkaustarve on vähäinen. Myöskään taudit ja tuholaiset eivät sitä kiusaa. Hunajamarja on erittäin talvenkestävä ja menestyykin lähes koko maassa, vyöhykkeelle VI saakka.

Vuosien jalostustyön jälkeen viljelyyn on saatu uusia Hunajamarja lajikkeita, jotka ovat paljon makeampia ja suurimarjaisempia kuin aiemmin saatavilla olleet kannat. Marjat eivät myöskään varise heti kypsyttyään, joten varhain kesäkuussa kypsyvää satoa voi pitkään nautiskella tuoremarjana.

Hunajamarja Hilma (T5)

Pensas keskikokoinen. Suuret, maukkaan hapokkaat, pitkulaiset, mutta keskeltä pulleat, vahapeitteiset marjat, pituudeltaan noin 2cm. Marjat eivät varise kypsyessään. Erittäin aikainen.

Hunajamarja Onni (T3)

Pensas tiheä- ja pystykasvuinen. Makean mehukkaat, herkulliset ja vahapeitteiset marjat pituudeltaan noin 2,5cm. Erittäin satoisa. Kypsät marjat eivät varise. Erittäin aikainen.

Hunajamarja Lempi (1-17-59)

Makeanhappamat, mehukkaat, herkulliset marjat, pituudeltaan n. 2cm. Kookas, tiiviskasvuinen pensas. Sato ei varise kypsyessään kesäkuun puolivälissä. Erittäin aikainen.

Hunajamarja ’Aurora’

Uusi kanadalainen lajike. Kapea – ja pystykasvuinen pensas. Maukkaat suuret marjat joissa hieman hapokkuutta. Hyvä pölyttäjälajike.

Hunajamarja ’Honeybee’

Sylinterin muotoiset, makeanhappamat ja mehukkaat marjat, jotka eivät varise pensaasta kypsyttyään. Uusi kanadalainen lajike. Korkeus 1,2-1,5m.