Erikoispihlajat

9.4.2019

Puiden vaihteleva ulkonäkö on herättänyt puutarhaharrastajissa aina kiinnostusta. Merkintöjä havainnoista on 1700-luvulta saakka. Mielenkiintoisimmat erikoisuudet on valittu kokoelmiin ja niitä on lisätty ja kasvatettu koristepuiksi.

Lehtipuiden erikoismuotoja ei ole käytetty koristepuina yhtä paljon kuin havupuiden. Tunnetuimpia ovat liuskalehtiset lepät ja koivut sekä kasvutavaltaan poikkeavat muodot kuten pylväshaapa ja riippapihlaja. Valitsimme lisäykseen kaksi erikoisempaa uutuutta: luonnon muovaamia pihlajakaunottaria.

Vuoden 2021 Ihana Piha-tuote:
Pylväspihlaja Laiheliini

Sorbus aucuparia Laiheliini

Suomalainen, alkujaan Tammisaaresta peräisin oleva pihlajan erikoismuoto. Kasvutapa on erittäin kapea ja säännöllinen. Runko ja lyhyet oksat ovat hyvin tanakat. Koristeellinen, erittäin tummanvihreä lehdistö. Syysväri on kelta-punainen. Talvenkestävyys erinomainen, vyöhykkeet I-V.

 

Pitsipihlaja

Sorbus aucuparia Pitsi

Suomalainen, alkujaan Hartolasta löytynyt tavallisen pihlajan geenimutaatio. Otettu lisäykseen vuonna 2016. Lehdet suuret, mutta kevyen pitsimäiset. Talvenkestävyys erinomainen vrt. kotipihlaja.