Alppikärhöt

9.4.2019

Kevään runsaimmin kukkivat köynnökset ovat puutarhan peruskasveja parhaimmillaan: kestäviä, helppohoitoisia ja reheviä. Kansainvälinen kärhöseura International Clematis Society suosittelee alppikärhöjä (eli Atragene-ryhmän kärhöjä) aloitteleville puutarhaharrastajille.

Alppikärhöt sopivat kaikenkokoisille pihoille auringosta varjoon. Istuta niitä maanpeittäjiksi, puun runkoa, seinustaa ja pilaria myöten kiipeilemään. Alppikärhöistä saat myös suojaavan aidanteen, kun ohjaat versot säleikköön tai verkkoaitaan.

Kasvualustan tulee olla runsasmultainen ja hikevä sekä vähintään 60 cm syvä seinustalla ja 40 cm syvä avomaalla. Istuta alppikärhöt samaan syvyyteen missä ne ovat kasvaneet astioissa. Alppikärhöjä ei tarvitse leikata joka kevät. Vasta kun köynnöksen alaosa muuttuu risuiseksi ja kukinta vähenee, kasvuston saa leikata alas keväisen kukinnan jälkeen.

’Albina Plena’

Kärhöklassikolla on lumivalkoiset, 6–8 cm leveät kerrannaiskukat touko–kesäkuun vaihteessa. Kukan keskellä on keltaiset heteet. Lajike kukkii runsaasti ja kauan, loppukesällä ja syksyllä hillitymmin. Korkeus 3–4 m. Vyöhykkeet I–V. Jalostaja Magnus Johnson, Ruotsi 1982.

’Ballet Skirt’

Täyteläisen kerrannaiset, vaaleanpinkit kukat ovat kuin keijukaisen tai balettitanssijan tyllihame. Noin 7–10 cm leveä kukka on isompi kuin kruunukärhöllä, josta se polveutuu. Korkeus 2–2,5 m. Vyöhykkeet I–V. Jalostaja Stanley Zubrowski, Kanada 1981.

’Pamela Jackman’

Siniset, valkoheteiset, 7 cm leveät kukat avautuvat kesäkuun alussa. Kukkii usein uudestaan syksyllä. Kukat ovat tummemmat ja isommat kuin tavallisella alppikärhöllä. Korkeus 2–3 m. Vyöhykkeet I–V. Lajike on saanut nimensä jalostajansa tyttäreltä. Jalostaja Rowland Jackman, Englanti noin 1960.

’Pink Swing’

Vaaleanpunaiset, keskeltä kermanvalkeat kukat ovat aina tuuhean kerrannaiset ja tuoksuvat miellyttävästi greipille. Leveän kellomaiset kukat ovat kooltaan 10–12 cm! Kukkii keväällä ja uudelleen loppukesällä. Korkeus 2–3 m. Vyöhykkeet I–V. Jalostaja Szczepan Marczynski, Puola 2011.