Värien ilotulitus

21.4.2022

Puutarhassa on aina runsaasti väriä keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä loistavien pensaiden ansiosta. Värikäs lehdistö korvaa jopa kukinnan ja piristää vihreitä kasviryhmiä.

Väri-iloa lisää entisestään vuodenajan mukaan vaihtuva lehtien värisävy. Keväällä lehdet ovat usein hennon punertavia tai limenvihreitä, kesällä sävyt voimistuvat ja tummuvat. Syksyllä vihreätkin lehdet hehkuvat tulisen punaisina ja keltaisina. Talvella väripaletti on hillitympi, kun väriä ja muotoja puutarhaan tuovat pensaiden oksistot ja ainavihannat havukasvit, kuten kultatimanttituija ’Golden Smaragd’ ja katajat. Vaihtelua näkymään tuovat myös pensaiden kokoerot ja muodot – pilarit, pallot, matot, viuhkat.

Värikkäillä lehdillä komeilevissa pensaissa on paljon vaihtoehtoja, joita punnitessa kannattaa muistaa kasvupaikka. Lähes jokainen pensas viihtyy auringossa–puolivarjossa, kun kasvualusta on vähintään 50 cm:n syvyydeltä kuohkeaa, keskiravinteista ja hikevää. Jos kasvupaikka on synkän varjoinen tai paahteisen kuuma ja kuiva, pensaan valinta on tarkempaa. Auringon paahteessa pärjäävät esimerkiksi japaninhappomarjat ja katajat; viileässä varjossa viihtyvät paremmin tuijat ja heisiangervot.

Keltajapaninangervot

Spiraea japonica

Keltajapaninangervot ovat puolisen metriä korkeita, tiheäoksaisia pikkupensaita. Ruusunpunaiset mietotuoksuiset kukat avautuvat heinäkuussa. Pensaiden muodot ja koot eroavat toisistaan niin, että lähes punalehtinen ’Firelight’ ja kullankeltainen ’Goldflame’ ovat korkeampia ja kapeampia kuin puolipallomainen ’Golden Princess’. Vihreä-punasävyinen ’Magic Carpet’ on nuorena mattomaisin. Kunkin lajikkeen lehdistön väri vaihtelee selvästi kasvukauden aikana, ja oksien kärjissä nuoret lehdet tuikkivat punaisina.

Japaninhappomarjat

Berberis thunbergii

Japaninhappomarjat ovat paahdetta sietäviä, piikkisiä, noin metrin korkeita pensaita, joilla on vaaleankeltaiset pikkukukat keväällä. Talvella oksia koristavat punaiset marjat. Viininpunalehtinen ’Concorde’ on muodoltaan puolipallo. Pilarimaisista lajikkeista ’Maria’ on kullankeltainen ja ’Orange Rocket’ punaoranssi. Pystyoksainen, vihreälehtinen ’Erecta’ hohtaa syksyllä tulipunaisena.

Purppura- ja keltaheisiangervot

Physocarpus opulifolius

Eriväriset heisiangervolajikkeet viihtyvät monenlaisilla paikoilla auringosta varjoon ja kuivasta kosteaan. Ne kukkivat kesäkuussa punavalkoisin kukin. Useimmat heisiangervon kelta- ja punalehtiset lajikkeet ovat isohkoja, noin 150 cm korkeita. Keltainen ’Dart’s Gold’ suosii valoisampia paikkoja kuin viininpunainen ’Summer Wine’ ja sen oranssin–purppuranpunainen pikkuserkku ’Little Angel’, josta tulee vain 50–100 cm korkea.

Kultatimanttituija ’Golden Smaragd’

Thuja occidentalis

Kultatimanttituija on kasvutavaltaan tiivis ja kompakti. Sen versot ovat kauniin kellanvihreät ja väri on voimakkain valoisalla kasvupaikalla. Uusi kasvu on keväällä kauniin keltainen ja syksyllä hieman oranssin sävyinen.