Väriä koko kesäksi

21.4.2016

Puutarhasta tulee varmasti monivärinen keväästä syksyyn, kun istutat vihreiden kasvien lisäksi pensaita, joiden lehdet ovat punaiset, keltaiset tai vaikkapa valkokirjavat.

Upeinkin kukinta loppuu aikanaan. Niinpä parhaimmissa puutarhoissa on kasveja, joiden koristearvo ei riipu yksin kukinnasta. Tällaisia ovat lajit, joilla on koko kesän värikäs, vihreästä poikkeava lehdistö. Käyttökelpoisimmat värikasvit ovat pensaita, joiden oksistot antavat istutuksille hahmon myös lehtien varistua.

”Värikäs lehdistö on kuin koko kesän jatkuva kukinta”

Värikkäitä pensaita riittää kaikenlaisille kasvupaikoille: aurinkoon ja varjoon, kuivaan ja kosteaan maahan. Koska etenkin keltaisilla kasveilla on vähän lehtivihreää, ne tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreät lajikkeet. Siksi väripensaiden paras kasvupaikka on tavallisesti aurinkoinen tai puolivarjoinen. Toisaalta varjossa valkoiset ja keltaiset lehdistöt erottuvat vaivatta.

Uudet oksat ja lehdet ovat kaikkein värikkäimpiä. Rohkea alasleikkaus tekee vanhuuttaan ränsistyneen tai vaikkapa maata myöten paleltuneen happomarjapensaan jälleen nuoreksi ja saa pensaan värit hehkumaan.

Monta tehtävää ja kokoa

Kasveilla on puutarhassa eri tehtäviä, jotka määrittävät paljolti tarvittavan kasvin koon. Näkösuojaksi, pensasaitaan ja taustalle tarvitaan korkeita ja keskikorkeita pensaita. Isohkoja tummanpunaisia pensaita ovat mm. heisiangervot ’Diabolo’ ja ’Summer Wine’ sekä purppurahappomarja ’Atropurpurea’. Aidannetta voi piristää myös valkokirjokanukka ’Ivory Halo’.

Pienet pensaat sijoitetaan kasviryhmissä etualalle. Värikkäitä pikkupensaita edustavat keltajapaninangervot ja lukuisat japaninhappomarjan lajikkeet. Mataliksi maanpeittäjiksi vaikkapa rinteeseen tai kapeaan luiskaan sopivat mattomaiset tai kääpiömäiset lajikkeet, kuten keltajapaninangervo ’Magic Carpet’.

Monta muotoa

Värikkäissä pensaissa on myös kaiken muotoisia lajeja. Pallomaiset pensaat ovat tavallisesti pieniä ja hidaskasvuisia, kuten vain 30 sentin kokoiset purppurahappomarjat ’Atropurpurea Nana’ ja ’Admiration’. Pylväsmäiset lajikkeet tarvitsevat vähän tilaa ja sopivat erityisesti pieniin kasviryhmiin ja pihoihin. Säväytä vaikkapa pilarimaisilla happomarjoilla, kuten keltainen ’Maria’, oranssi ’Orange Rocket’ tai punainen ’Red Rocket’.

Aina värikkäät pensaat

Upeimmissa puutarhoissa suositaan kasveja, joilla on selkeät muodot ja lehdistö, joka loistaa koko kesän vaikkapa punaisena tai keltaisena. Juuri sellaisia kuin nämä pensaat. Saat kukinnan bonuksena!

Happomarjat

Berberis thunbergii

Keltaiset pikkukukat ja piikkiset oksat. Kasvupaikka aurinko, kuiva–tuore. Vyöhykkeet I–III.

’Atropurpurea nana’

Pallomainen purppurainen kääpiöpensas. Korkeus ja leveys 30 cm.

’Admiration’

Pallopensas, jonka hehkuvan punaisia lehtiä somistaa keltainen reunus. Korkeus ja leveys 50–60 cm.

’Maria’

Kullankeltainen, keväällä ja syksyllä punertava japaninhappomarja. Pilarin korkeus ja leveys noin 100 cm.

Purppuraheisiangervot

Physocarpus opulifolius

Punaiset lehdet koko kesän. Somat pinkit kukat kesäkuussa. Kasvupaikka aurinko-puolivarjo, tuore. Vyöhykkeet I–IV.

’Little Devil’

Pikkuruiset lehdet, pystyoksainen. Korkeus ja leveys 100 cm.

’Summer Wine’

Leveä, kaarevat oksat. Korkeus 100–150 cm, leveys 150 cm.

Valkokirjokanukka

Cornus alba

’Ivory Halo’

Lehdistö on leveälti valkokirjava, pensas tiivis ja pienehkö. Kasvupaikka aurinko–puolivarjo, kosteahko. Korkeus ja leveys noin 100 cm. Vyöhykkeet I–IV.

Keltajapaninangervot

Spiraea japonica

Tiheän pallomaisia. Runsaasti roosia kukkia heinä–elokuussa. Kasvupaikka aurinkoinen, tuore. Vyöhykkeet I–IV.

’Golden Princess’

Lehdet aluksi punertavat, myöhemmin keltaiset. Korkeus ja leveys 50 cm.

’Magic Carpet’

Lamoava pikkupensas. Lehdet nuorina punaiset, myöhemmin oranssinkeltaiset. Korkeus ja leveys 40 cm.

Teksti: Ella Räty