Riippaomenapuut – koristepuista kauneimpia

10.4.2017

”Mun onneni kukkii kuin omenapuu kevätöissä valoisissa.”

– Eino Leino

Yltäkylläisesti kukkivat riippaomenapuut luovat puutarhaan juhlatunnelman, mutta ihailtavaa riittää joka vuodenajalle! Kun kevätauringon säteet sulattavat oksat kohmeestaan, punaiset kukkanuput raottuvat pikkuhiljaa. Kesän tullen silkinhienot terälehtikimput avautuvat tuoksuviksi kukiksi, ja rusottavat lehdet vihertyvät. Syksyllä hedelmät hehkuvat punaisen ja keltaisen sävyissä kilpaa syyslehtien kanssa. Talvipäivinä vesiputouksen tavoin valuvat oksat paljastuvat kaikessa hienoudessaan.

Vinkki:

Voit istuttaa kukkia ja pikkupensaita riippapuun alle, kun lyhennät oksia rohkeasti.

Rautatienomenapuu

Malus ’Hyviengiensis’

Jätä Suomen 100-vuotisjuhlasta pysyvä muisto istuttamalla rautatienomenapuu. Tämä supisuomalainen perinnekasvi syntyi Hyvinkäällä VR:n keskuspuutarhalla 1800–1900-luvun vaihteessa. Kevätkesällä punertavista nupuista paljastuvat isot valkoiset kukat. Keltaiset, punakylkiset omenat ovat verrattain isot, noin 5-senttiset ja maistuvat hyviltä mehuna tai soseena. Kestävyydestään kuulu puu talvehtii vyöhykkeillä I–V.

Riippaomenapuu

Malus ’Cheal’s Weeping’

Kukkiva puu on kuin tuoksuva kukkavirta. Täyteläisen ruusunpunaiset kukat puhkeavat rusottavien nuorten lehtien keskelle, myöhemmin kesällä lehdet ovat eloisan vihreät. Pienet punaiset omenat koristavat oksia pitkälle talveen. Suositellaan vyöhykkeille I–III.

Riippaomenapuu

Malus ’Red Jade’

Ihanasti tuoksuvat kukat ovat nuppuisina roosat, avoimina valkoiset ja suurikokoiset. Kirsikankokoiset omenat kruunaavat puun kauneuden: oksat näyttävät siltä kuin ne olisi kiedottu punaisiin jadehelminauhoihin. Suositellaan vyöhykkeille I–III.

Teksti: Ella Räty