Paratiisi parvekkeella

21.4.2022

Tee parvekkeesta ikioma paratiisi: väri-iloa pursuva tai seesteinen, graafisen selkeä tai viidakkomainen, värimaailmaltaan viileä tai lämmin. Paratiisin luovat ennen kaikkea kasvit.

Yksivuotiset kesäkukat, yrtit ja amppelitomaatit ovat klassisia parvekekasveja, mutta monivuotiset kukat, pensaat, havut ja köynnökset tekevät parvekkeesta kiinnostavan ympäri vuoden. Niitä kastellaan ja lannoitetaan kuten kesäkukkia, ja aurinkoisina päivinä parvekelasitus avataan. Lisäksi monivuotiset kasvit tarvitsevat talvisuojan ja isommat astiat.

Valitse kasvit parvekkeen olosuhteiden ehdoilla. Varjoon sopivat vaikkapa kääpiökuuset, tuijat ja kuunliljat. Aurinkoisella parvekkeella viihtyvät esimerkiksi ruusut, katajat, kärhöt ja marjakasvit. Etenkin lasitettu parveke on lämmin varhaiskeväästä pitkälle syksyyn, ja kasvukausi on pari kuukautta pidempi kuin ulkona. Siksi valoisa parveke sopii jopa viiniköynnökselle.

Kaksin aina kaunihimpi

Voit istuttaa kunkin kasvin omaan ruukkuunsa, mutta kasvit viihtyvät paremmin yhdessä ja hoito helpottuu. Sommittele suureen ruukkuun tai laatikkoon monikerroksinen, näkösuojaa ja koko kesän värikäs ryhmä. Anna viiniköynnöksen ja loistokärhön kietoutua köynnössäleikköön ryhmän taustalla. Sijoita eteen tuoksuvia yrttejä ja perennoja, kuten sinisenä kukkiva laventeli. Sarat, heinät ja bambut kahisevat tuulenvireessä ja luovat Kaukoidän tunnelmaa. Muista lehdistö, joka voi olla vaikkapa valko–keltakirjava, oranssi, viininpunainen, hopeinen, teräksensininen tai vihreä monissa eri sävyissään.

Hyvä ruukku ja kasvualusta

Isossa astiassa monivuotinen kasvi mahtuu olemaan jopa koko elämänsä. Lisäksi köynnökset, pensaat ja puut voi pitää leikkaamalla pieninä. Arjen luksusta on altakasteluruukku, jonka alle saa pyörät, jolloin isokin astia liikkuu vaivattomasti. Altakasteluruukussa kasvi saa vettä tasaisesti tarpeensa mukaan. Hyvä astia myös kestää pakkaset ja auringon UV-säteilyn.

Laadukas multa pysyy ilmavana ja kasvi saa siitä sopivasti ravinteita. Hyödynnä kosteutta tasaavia Lechuzan mineraalirakeita tai vermikuliittia. Ravinteita vapautuu vähitellen koko kasvukauden, kun sekoitat multaan pitkään vaikuttavia lannoiterakeita, biohiiltä tai luujauhoa.

Vinkki:

Suojaa juuristo talven kylmyydeltä käyttämällä termoruukkua tai kiedo ruukun ympärille ja alle pakkaspeite. Peitä myös versot pakkaspeitteellä tai hallaharsoilla.