Mustikanpoimijan unelma

21.4.2022

Poimi marjapiirakan täytteet omalta kotipihalta! Pensasmustikan ja mustikkapuun marjatertut on nopea ja helppo kerätä metrin, kahden korkeudelta – eikä selkä kipeydy, kun ei tarvitse kumartua maan rajaan. Ne ovat myös koristekasveja, jotka muodostavat yhdessä monikerroksisen, kauniisti kukkivan ja marjovan kasviryhmän. Kumpikin kukkii kevätkesällä valkoisin kukin ja loistaa ruska-aikaan tulenpunaisena. Istuta ne vaikka aidanteeksi tai pihan paraatipaikalle ryhmiin.

Pensasmustikka

Vaccinium Angustifolia-Ryhmä

Makeat, runsasaromiset marjat ovat 2–3 kertaa isommat kuin metsämustikalla eivätkä värjää käsiä sinisiksi. Pakastetut marjat pysyvät koossa sulatuksen jälkeen ja sopivat erinomaisesti ruuan koristeluun. Marjat kypsyvät yleensä elokuussa. Istuta lähekkäin vähintään kaksi lajiketta, sillä ristipölytys lisää satoa. Matalahko pensas on kaunis ympäri vuoden.

Aino’ aikainen sato, korkeus 80–90 cm.

Alvar’ aikainen sato, 100 cm.

’Blue Crop’ keskiaikainen, 150–200 cm.

’Goldtraube’ melko myöhäinen, 100–150 cm.

’North Blue’ keskiaikainen, 70–90 cm.

’Patriot’ keskiaikainen, 100–130 cm.

Mustikkapuu eli marjatuomipihlaja

Amelanchier alnifolia

Heinä–elokuussa kypsyvät marjat ovat isot, yli 14 mm, makeat ja manteliaromiset. Pikkupuun kokoinen marjatuomipihlaja kukkii ja marjoo runsaasti, sillä keväthallat eivät vioita kukkia. Toukokuussa avautuvat valkoiset kukinnot muistuttavat tuomea, mutta tuoksuvat pihlajalle. Yli kaksimetriset pensaat voi leikata halutessaan matalammiksi. Napapiirille saakka talvenkestävä ja terve monikäyttökasvi sopii kaikkialle puutarhaan.

’Smoky’  sato kypsyy samanaikaisesti. Juurivesoja runsaasti, pensas pysty, 200–250 cm.

’Thiessen’ sato kypsyy eriaikaisesti. Juurivesoja keskinkertaisesti, pyöreähkö korkea pensas, 400 cm.