Luonnonvoimaa kaikille aisteille

1.7.2021

Puutarhatoimittaja Ella Räty haastatteli kevään 2020 Ihana Pihan toiseen julkaisuun puutarhaterapian asiantuntija Pirjo Itkosta. Luonnonmukaisuus ja puutarhan monimuotoisuus ovat ajankohtaisia trendejä kotipuutarhoissa. Luonnonmukaisia kasvualustoja, luonnonlannoitteita ja kasvinsuojeluaineita on tarjolla runsaasti. Hyönteishotellit ovat valloittaneet puutarhat. Mitä muuta voimme tehdä edistääksemme ympäristömme monimuotoisuutta?

”Rakkaus luontoon ja luonnonmukaisuuteen on antanut minulle paljon unohtumattomia kokemuksia.”

”Nyt puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta, mutta yhtä paha uhka elämälle on lajien sukupuutto ja elinympäristöjen katoaminen. Luonto eliöineen kuitenkin pitää ihmiskunnan hengissä. Onneksi meistä jokainen pystyy edistämään luonnon monimuotoisuutta vaikka omalla pihalla ja parvekkeella. Se on hauskaa ja hoitaa niin mieltä kuin ruumista!

Suunnittelen puutarhoista monimuotoisia. Oma rivitalopihani Espoossa on minulle ilonlähde kaikkina vuodenaikoina. Siellä on aina elämää, ääntä ja kauniita muotoja. Hektisen elämän mukanaan tuoman väsymyksen olen voittanut viettämällä aikaa puutarhassa. Kesäaamuina höyryävä kahvikuppi kädessä hiippailen ulkona haistellen, kosketellen ja kuunnellen. Monimuotoinen puutarha herättelee kaikki aistit.

Istutan runsaasti etenkin pölyttäjille mieluisia kasveja. Runsas monilajinen kasvillisuus houkuttelee lintuja ja eliöitä, joiden liverrys ja surina tekevät pihasta eloisan. Makuuhuoneeni ikkunan alla kasvaa isolehtisiä nauhuksia ja saniaisia. Kuulen sisälle saakka, kun sade rummuttaa niiden lehtiä.

Mäkimeirami ja salvia hivelevät maku- ja hajuaistia. Niiden tuoksu leviää ilmaan pelkästä hipaisusta. Pidän myös maahumalasta ja tuoksukurjenpolvesta, joka kattaa tiiviisti maan ja alkaa vihertää heti lumen sulettua.”

Pirjo Itkonen, kuva: Kyllikki Ranta

Pirjo Itkonen on puutarhaterapian asiantuntija. Hän tekee aisteja herättelevää ja luonnon huomioivaa puutarhasuunnittelua kaiken kokoisille pihoille. Pirjo työskentelee myös Suomen Luonnonsuojeluliitossa.

Pirjon vinkeillä onnistut:

  1. Oikea kasvi oikealle paikalle. Auringon paahteessa viihtyvät mm. maksaruohot, varjossa saniaiset ja nauhukset. Jokaiseen paikkaan löytyy sopivia kasveja: esimerkiksi jyrkän rinteen voi peittää pölyttäjille mieluisalla vuohenkuusamapensaalla.
  2. Valitse kestäviä kasveja. Kotimaista kantaa olevat perennat ja pensaat, kuten maatiaiset ja FinE-lajikkeet sekä luonnonkasvit ovat varmin valinta, sillä ne ovat sopeutuneet ilmastoomme. Ne ovat pitkäikäisiä, terveitä ja tulevat toimeen vähällä hoidolla. Ne tulevat halvemmiksi kuin lyhytikäiset arat kasvit.
  3. Varmista kukinta keväästä syksyyn. Esimerkiksi valtaosa perhosten uusista sukupolvista lähtee lentoon heinäkuun puolivälin jälkeen, osa vasta elo–syyskuussa. Ravintoa tarvitaan siis pitkälle syksyyn!
  4. Istuta puu. Pienellekin pihalle sopii vaikkapa riipparaita. Se on kaunis muodoltaan, ja huhti–toukokuussa avautuvat ”pajunkissat” tarjoavat siitepölyä mehiläisille ja muille talvehtineille pölyttäjille.
  5. Tarjoa pesä- ja talvehtimispaikkoja. Esimerkiksi kimalaiskuningatar pesii ja talvehtii yleensä puun tai kannon kolossa tai ojan penkassa. Kesällä kuningatar munii pesässään useita työläissukupolvia, joiden pölytystyöstä riippuu mm. metsämarjojen sato. Jätä osa puutarhasta haravoimatta ja leikkaamatta, ja kerää sinne pikkuhiljaa lahoava risu- ja kantokasa.
  6. Tuholaismyrkkyjä ei tarvita. Luonnonmukaisesti hoidettu ja monilajinen kasvillisuus, linnunpöntöt ja hyönteishotelli houkuttelevat lintuja ja leppäkerttuja, jotka napsivat tuholaiset suihinsa. Myrkytön piha on turvallinen pienille lapsillekin.

Hyviä hyönteiskasveja:

pajut, lehtosinilatva, tuoksumatara, rönsyakankaali, töyhtöangervo, harmaamalvikki, pohjanrantakukka, nauhukset, rohtosuopayrtti, syysleimu, syysasteri, vaahtera