Kultasade puutarhaasi!

17.6.2012

Kultasateet ovat hernekasveihin kuuluvia suuria pensaita tai pieniä puita jotka luontaisesti kasvavat Etelä-Euroopassa. Lajeja on kaksi, joista kestävin on kaljukultasade Laburnum alpinum. Laji menestyy Suomessa hyvin I–III vyöhykkeillä, pohjoisimpien yksilöiden löytyessä Pietarsaaresta ja Jyväskylästä.

Kuin kultainen ketju

Kultasateen suuret, voimakkaasti tuoksuvat, 15–20 cm pituiset, keltaisina riippuvat kukinnot tekevät siitä yhden upeimmista koristekasveista. Englanniksi kultasade on golden chain, kultainen ketju ja kukkiessaan kesäkuun puolivälin jälkeen se onkin todella näyttävä. Kasvi sopii hyvin puutarhan keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi tai kukkivien perennojen ja matalahkojen pensaiden taustakasviksi.

Tuottaa itse ravintonsa

Kultasade on hyvin helppo kasvatettava. Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen, lämmin ja melko vaatimatonkin maaperä, sillä hernekasvien tapaan kultasade pystyy sitomaan ilmakehän typpeä juuribakteeriensa avulla, ja näin se tuottaa itse osan ravinteistaan.

Jänikset syövät, ihmisille myrkyllinen

Kultasateen rungot on hyvä suojata talveksi hedelmäpuiden tapaan, sillä ne maistuvat jäniksille. Kasvi on myös myrkyllinen, erityisesti sen siemenet. Hyvä tapa on poistaa heti kuihtuneet kukinnot ja hävittää ne, varsinkin jos perheessä on pieniä lapsia.

Monia muotoja

Viherrinkimyymälöiden kultasade on pensastaimi, mutta kasvia on myös saatavana yksirunkoisena pikkupuuna. Aivan etelärannikolla voi nähdä kultasateen riippamuodon, Laburnum alpinum ’Pendula’. Pensasmaiset kasvit talvehtivat varmemmin menestymisalueen pohjoisosissa, koska saavat lumipeitteestä hyvän talvisuojan.

Taimitietoa

Kultasade (kaljukultasade)

Laburnum alpinum

  • Kukinta: kesäkuun loppu, heinäkuun alku
  • Kasvutapa: suuri pensas tai pieni puu 3–4 m
  • Menestymisvyöhyke: I–III
  • Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin
  • Käyttö: upea kukinto

Kestävä kotimainen. Viherringin kultasade on Suomessa kasvatettu, joten sen talvenkestävyys on tuontitaimia huomattavasti parempi.

Tiesitkö?

Suomessa kultasade on koristekasvi, mutta Etelä-Euroopassa sitä on käytetty jousien materiaalina hyvän taivutuskestävyyden vuoksi.

Vinkki:

Voit yrittää kasvattaa kultasateesta upean kaariportin. Istuta pensaat portin molemmille puolille ja taivuta niitä kaaren muotoisiksi.

Teksti: Jukka Söderholm Onnenpensas, Kotka (2012)