Kukkien kuningattaret

1.7.2021

Suuri- ja kerrottukukkainen loistokärhö ’Veronica’s Choice’ ja kanadalainen ryhmäruusu ’Winnipeg Parks’ ovat lumoava pari!

Loistokärhön liilanvalkoiset ja ruusun kirsikanpunaiset kukat korostavat toistensa värejä, ja molemmat kukkivat ahkerasti koko kesän. Matalan ruusun voi sijoittaa loistokärhön eteen, jolloin se varjostaa sopivasti kärhön juuristoa. Kärhö kietoutuu omin voimin spiraaliin tai köynnösobeliskiin, johon voi ohjata seuraksi myös siron kärhöprinsessan, lyhtykärhö ’Princess Dianan’.

Kärhöt ja ruusut viihtyvät auringossa tai kevyessä varjossa, niin puutarhassa kuin terassilla ruukuissa. Kasvualustan tulee olla runsasmultainen, hyvin kalkittu ja hikevä. Kasvualustasta tehdään aurinkoisella seinustalla vähintään 60 cm syvä ja muualla puutarhassa 40 cm syvä. Ruukuissa kasveille riinnää noin 30 cm:n multatila.

Isot ruukut

Kärhöt ja ruusut menestyvät niin puutarhassa kuin patiolla ja terassilla. Monivuotisina kasveina ne tarvitsevat paljon tilaa juurilleen ja ison ruukun tai laatikon. Valitse ulkokäyttöön tarkoitettu pohjareiällinen kasvatusastia. Kevytsora astian pohjalla varmistaa, että ylimääräinen vesi valuu pois ja juuristo voi hyvin. 

Kärhöt ja ruusut jaksavat kukkia runsaasti ja pitkään, kun niitä kastellaan ja ravitaan keväästä heinäkuulle typpeä sisältävillä moniravinteisilla lannoitteilla. Anna kasveille elo–syyskuussa ennen lehtien kellastumista syys- tai PK-lannoitetta, joka edistää kukkasilmujen muodostumista. Myös talvisuojaus parantaa seuraavan kesän kukintaa.

Suojaa juuristo myöhään syksyllä kasaamalla kasvien tyvelle noin 20 cm multaa tai pakkassuojaturvetta, ja kiedo ruukun ympärille pakkaspeitto tai vaikka styroksia. Kärhön versot voi laskea alas tai jättää paikoilleen tukeensa ja suojata pakkaspeitteellä.

Astian kasveineen voi myös viedä talveksi kellariin tai autotalliin. Viileässä tilassa talvehtinut kasvi kukkii aiemmin ja pidempään kuin ulkona kasvavat lajitoverinsa.

Vinkki:

Sekoita ruusujen ja kärhöjen multaan pitkävaikutteista, hitaasti ravinteita luovuttavaa luujauhoa ja biohiiltä.

 

Loistokärhö ’Veronica’s Choice’

Muhkeat 12-senttiset kerrannaiskukat ovat kuin rokokoo-kuningattaren silkkihame: alimpana utuisen laventelinsiniset ja roosat terälehtikerrokset, päällä valkoisina aaltoilevat lehdet kruunattuna kultaisilla heteillä. Parimetrinen köynnösihanuus kukkii alkukesästä syyspakkasiin.

 

Ryhmäruusu ’Winnipeg Parks’

Rosa-hybridi

Kirsikanpunainen, makeasti tuoksuva ruusukuningatar on suomalaisten ruusuharrastajien suursuosikki. Se sai parhaimmat pisteet talvenkestävyyskokeessa, jossa verrattiin kanadalaisia ruusuja. ’Winnipeg Parks’ lumoaa myös tauottomalla kukkarunsaudellaan kesäkuun lopulta syyskylmiin ja kauniilla lehdistöllään. Hieman nahkamainen lehdistö muuttuu punaiseksi syksyllä. Lähes piikittömiltä oksilta on helppo poimia kukkia. Kukat ovat löyhästi kerrannaiset, 8 cm leveät. Voimakaskasvuinen, tuuhea, 70–80 cm korkea ja leveä pensas kukkii uusilla ja vanhoilla versoilla.

’Winnipeg Parks’ kuuluu Parkland-sarjan kanadalaisiin ruusuihin, jotka on jalostettu kestämään Keski-Kanadan runsaslumiset pakkastalvet. Ne ovat tunnettuja myös hyvästä taudinkestävyydestä. ’Winnipeg Parks’ sai lähes täydet pisteet eri puolilla Suomea toteutetussa kolmevuotisessa kanadalaisten ruusujen talvenkestävyyskokeessa vuosina 2016–2019. Se talvehti hyvin vyöhykkeillä I–III, ja lumen suojassa myös vyöhykkeillä IV–V. Viherringin taimet ovat lisäksi omajuurisia, sillä taimet on lisätty pistokkaista, jolloin koko kasvi juurista latvaan on samaa kasvia. Vaikka versot paleltuisivat maata myöten, tilalle nousee maan alta uusia versoja. Keväisin pensaasta poistetaan kuivuneet oksat ja talvehtineita oksia lyhennetään, jos ne ovat ohuita ja pitkiä.

”Kauniisti kukkivat kärhöt ja ruusut ovat myös pölyttäjien suosikkeja! Pölyttäjähyönteiset saavat koko kesän kukkivista kärhöistä ja ruusuista paljon mettä ja siitepölyä.”