Koristekirsikat – kevään kauneimmat pikkupuut

26.4.2013

Japanilaiset kokoontuvat joka kevät puistoihin ihailemaan kirsikoiden kukintaa. Myös me suomalaiset voimme nauttia kirsikoiden kauneudesta kotipihallamme, sijaitsipa kotimme Ahvenanmaan saaristossa tai Pohjois-Suomessa.

Näin kasvatat koristekirsikoita

  • Kasvupaikka: Matalat ja sirot kirsikkapuut sopivat lisäksi kaikenkokoisille pihoille. Istuta ne tontin aurinkoisimmalle paikalle, niin kukinnan runsaus on taattu.
  • Hoito: Kalkitse, lannoita ja salaojita kasvualusta. Varaa yhdelle puulle multaa vähintään 80 senttimetrin syvyydeltä ja metrin leveydeltä.
  • Leikkaus: Vähäinen leikkaustarve. Poista vain latvuksesta tarvittaessa kuivuneita ja liian tiheässä kasvavia oksia.

Viherringin Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen kestävin koristekirsikka menestyy Etelä-Lapissa saakka!

Rusokirsikka, Prunus sargentii

kukkii lyhyen ajan toukokuun alussa, mutta kukinta on niin unohtumaton että sitä odottaa joka vuosi yhtä innokkaasti. Vaaleanpunaiset kukat puhkeavat paljaille oksille. Kuparinpunaiset lehdet avautuvat vasta kun terälehdet alkavat varista. Lehdistö saa vähitellen vihreän kesäasunsa, mutta syksyllä se loistaa jälleen tulenpunaisena. Upea kukinta, hieno lehdistö, kastanjanruskea runko ja säännöllisen viuhkamainen latvus tekevät rusokirsikasta puutarhan katseenvangitsijan. Noin viisimetriseksi kasvava puu menestyy Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I–III.

Pilvikirsikka, Prunus pensylvanica

kukkii toukokuun lopussa. Valkoisten kukkien täyttämä latva näyttää poutapilveltä kauempaa katsottuna. Nopeasti kasvavasta pilvikirsikasta kehittyy noin 10 metriä korkea. Kapealatvainen puu mahtuu pieneen tilaan eikä pimennä pihaa, sillä latvus päästää lävitseen runsaasti valoa. Oksat ovat sirot ja tummat kuin koivun ritvat. Syksyllä lehdet leiskuvat punaisen ja keltaisen sävyissä. Talvella huomio kiinnittyy kaakaonruskeaan, kiiltävään runkoon. Pilvikirsikka talvehtii eteläisessä Lapissa saakka vyöhykkeillä I–VI.

Koristekirsikka ’Accolade’ eli Kevätsuudelma, Prunus-hybridi

polveutuu kevät- ja rusokirsikasta. Kerrannaisten kukkien ansiosta kukinta kestää kauemmin kuin rusokirsikalla, jopa kaksi viikkoa. Varhaisina keväinä nuput avautuvat jo huhtikuun lopussa ennen lehtiä. Oranssinpunainen ruska-asu on näkemisen arvoinen. Englannissa jalostettu ’Accolade’ talvehtii lämpimillä kasvupaikoilla Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I–II. Sitä voi tosin kasvattaa pohjoisempana, kun hankit puun sijasta pensaan. Matalan pensasmainen ’Accolade’ on helppo suojata pakkaspeitteillä.